Търсят национални експертни мнения за съборения тютюнев склад

13:25, 18 мар 16 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да се инициира национален експертен дебат за сградата на съборения тютюнев склад на ул. "Одрин" 8 в Пловдив, предложи днес арх. Петкана Бакалова. По време на среща в Общинския съвет тя изложи идеята си да се поканят архитекти, реставратори, философи, културолози, социолози. След като се осмислят няколко концепции, те да бъдат публично дебатирани. "Когато се обединим около една, вече ще можем да намерим законови механизми и да пристъпим към решение", каза арх. Бакалова.

Според нея полуразрушената сграда на тютюневия склад може да стане знакът на "Пловдив 2019", защото с това събитие пловдивчани са доказали, че са достойни да са жители на културна столица на Европа. "Тази сграда беше спасена от пловдивчани, от едно малко общество, въпреки държавата и въпреки Общината", категорична е архитектката.

Тя уточни, че в Закона за културното наследство ясно е разписано, че ако един собственик не се грижи за паметник на културата, общината има право да се намеси, да реставрира, да представи сметката, даже и с ипотека, да придобие сградата и да я стопанисва и т.н. Има много механизми в закона, но те или не се познават, или не се спазват.

Необходимо е да се създаде една неформална гражданска структура, която да може да поддържа ниво на съществуване на гражданската енергия и в моменти, когато няма такива екстремни събития. Формалните структури и неправителствени организации обаче се израждат, така че идеята е да има хоризонтална структура, с експертни групи по отделни проблеми и с представителство, а не управление, което се сменя периодично на ротационен принцип. "Това е много трудно, но си заслужава да опитаме да го направим", сподели още арх. Бакалова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама