По-добро правораздаване въпреки повечето дела отчете Административен съд- Русе

13:31, 18 мар 16 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 Увеличен брой на административните съдебни производства отчита за 2015-та година Административен съд – Русе. Общо 1152 са първоинстанционните и касационните дела, разглеждани през отчетния период. От тях 979 са новообразувани, а 173 – висящи.

Констатирано е увеличаване броя на новообразуваните дела в сравнение с предходната 2014 година, като увеличението е предимно при първоинстанционните административни дела. За изминалата година определящи за нарасналия брой съдебни производства са делата, свързани с обжалване на действията на органите по изпълнението, както и изборните дела, съобщават още от Административен съд- Русе.

В съда бяха образувани 16 съдебни производства по жалби и сигнали, оспорващи изборни резултати, като девет от тях бяха прекратени (шест присъединени към друго висящо дело, а три – прекратени като недопустими). По всички приключили 7 изборни дела съдът постанови отхвърляне на жалбите, а 5 от постановените съдебни решения бяха оспорени пред касационната инстанция. По две от изборните дела Върховният административен съд вече се произнесе като потвърди постановените от Административен съд – Русе решения.

Анализът сочи, че от общо разглеждани 1152 първоинстанционни и касационни дела, в края на годината са приключени 965, а 187 са висящи. Данните показват, че основните причини за отлагане на делата са предимно за събиране на доказателства и за изслушване на експертизи.

94% от свършените през годината дела са приключени в срок до три месеца.

Резултатите, илюстриращи качеството на правораздавателната дейност на съда, са по-добри в сравнение с предходната година. От проверените от Върховния административен съд съдебни актове 83% са потвърдени, а 17 % са изцяло или частично отменени.

Седем магистрати са правораздавали в съда през първите девет месеца от годината. През септември 2015 г. един от съдиите бе командирован във Върховния административен съд.

Обобщените данни показват, че натовареността на съда за 2015 г., по отношение свършени дела, е по-висока от тази през 2014 година и е около средната за административните съдилища в страната.

През 2015 г. повишаването на квалификацията, знанията и уменията на съдиите и съдебните служители бе постигнато чрез активното им участие в различни специализирани и дистанционни обучения, тренинг-семинари, квалификационни курсове и проекти на ВСС, ВАС и Националния институт на правосъдието, Европейската правна академия и Програмата за обмен на магистрати на Европейската мрежа за съдебно обучение.

Предвид финансовия дефицит съдът продължи да прилага политика на постоянен контрол и ефективно разходване на бюджетни средства с цел оптимално използване на ресурсите. След извършено изследване на наличната техника и софтуер бе установена необходимост от подмяна на остарелите компютърни системи.

Независимо от следвания и през миналата година режим на икономии чрез въведени контролни механизми и лимити за отопление, консумативи, телефонни разходи и гориво, бюджетът на Административния съд бе крайно недостатъчен.

В началото на годината в съда бе извършен одит от дирекция „Вътрешен одит” към ВСС, а обхватът му бе: преглед на бюджетния процес; стопанисване и управление на съдебното имущество, възложено на съда; управление на човешките ресурси. Резултатите от проверката показаха, че бюджетният ресурс в съда, администрирането на приходите и разходите, управлението на човешките ресурси, както управлението и стопанисването на съдебното имущество се извършват в съответствие с нормативните изисквания.

През 2015 г. Адм.С – Русе продължи да прилага комуникационен модел на общу­­ване, насочен към утвърждаване на добрия публичен образ на съда и повишаване правната култура на обществото чрез създаването на оптимални условия за взаимодействие и обмен на информация с медии, граждани и институции. Основните инструменти и механизми в комуникационната му дейност бяха съобразени с целите на приетата през 2015 г. Комуникационна стратегия на съдебната власт.

Като част от съвместната работа и сътрудничество с Русенския университет за поредна година съдът бе домакин на студентските практики на второкурсниците от Юридическия факултет. В Деня на отворените врати, проведен в средата на април, със съдействието на магистратите, студентите представиха симулативен процес на казус с последващо касационно производство. Организирана бе и среща-разговор със съдия с дългогодишна съдебна практика.

Във връзка с въвеждането на новата система за разпределяне на делата и с цел запознаване с особеностите и с режима на достъп до нея, председателят на съда демонстрира работата на системата пред русенски журналисти.

В търсене на оптимално взаимодействие с медиите и насърчаване усилията за повишаване компетентността на журналистите в сложната правна материя, в началото на ноември съдът проведе традиционната работна среща с представители на русенски медии и кореспонденти, отразяващи работата на съдебната система. Основна тема на дискусията бе „Органите на съдебната власт – правила и норми за успешна комуникация”.

В разговорите се включиха и представители на други съдилища от Русенския съдебен район, а гост-лектор на срещата бе един от авторите на Комуникационната стратегия на ВСС. Коментирани бяха механизмите на Стратегията, нейното прилагане, принципи и ефективност; бяха обсъдени начините за подобряване на взаимодействието с медиите, както и възможностите за по-интензивен информационен обмен и с другите съдебни институции в региона.

В публичното пространство редовно и своевременно беше предоставяна информация за дейността на съда, за насрочените и разглеждани изборни дела, други дела с обществен интерес и постановените по тях съдебни актове.

За втора поредна година Административният съд бе партньор на Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО) и Националния институт на правосъдието в Програмата за обмен на магистрати от Европейския съюз. За първи път Програмата реализира пилотен проект за обмен на групи магистрати от сродни като функции и правомощия институции.

В рамките на проведената нова политика за съдебно обучение в държавите членки на Европейския съюз, през октомври петима административни съдии от Административен съд – Лисабон, Португалия гостуваха на русенските си колеги.

Дейността на съда през отчетната 2015 година бе подчинена на основните цели и задачи в Стратегическия и Оперативния план на институцията – качествено, срочно и достъпно административно правораздаване; развитие и интегриране на кадровия потенциал; повишаване общественото доверие в Административен съд – Русе; материално- техническа осигуреност и развитие на информационните технологии.

Отчетният доклад е публикуван в интернет страницата на съда в раздел „За съда/Отчетни доклади” :

http://www.admcourt-ruse.com/content/view/531/53/, а мултимедийната презентация - в раздел „Пресцентър/ Презентации“: http://www.admcourt-ruse.com/content/view/423/125/

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама