Шуменските животновъди решават дали ще протестират след срещата с министър Танева

13:32, 18 мар 16 25 433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Животновъди от Шуменска област ще участват в срещата, организирана от министъра на земеделието и храните Десислава Танева на 22 март във Велико Търново и след това ще решават дали ще се включват в обявения за 24 март Национален протест.

„Нека да видим ще се предложат ли мерки за справяне с кризата в сектора и тогава ще вземем решение дали ще се включим в протестни действия”, обяви днес на заседание на  областния съвет по животновъдство председателят му Юлиян Вълчев. Около това решение се обединиха и фермерите, които участват в съвета.

Според председателя на Националната овцевъдна асоциация (НОА) Бисер Чилингиров това е среща прецедент, за първи път министър на земеделието ще се срещне с производители и с преработватели на мляко.

„Целта е да видим каква е причината за кризата в сектора. Нещата се влошават. Вдигат се субсидиите, а в същото време изкупните цени на млякото падат и ние сме все по-зле. Става така, че фермерите сме заложници на мандрите. В същото време, в магазина цените на млечните продукти са скочили с 12-13%”, заяви Бисер Чилингиров.

Фермерите недоволстват от ниските изкупни цени на млякото и липсата на контрол от страна на държавата, която внася повече млечни продукти, отколкото се произвеждат у нас. Животновъдите твърдят, че вече работят под себестойността на произведения продукт, едва смогват да плащат заплати и кредитите, изтеглени за да модернизират стопанствата си. 

По думите на Чилингиров, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябвало още през миналото лято да се заеме с въпроса и да провери за евентуално картелно споразумение  в млекопреработвателния бранш. Той припомни, че НОА е сезирала КЗК за подозренията си за наличието на подобно споразумение още през юни миналата година.

Тогава е посочено, че за първото шестмесечие на 2015 г. изкупните цени на суровите млека са намалели драстично – цената на кравето мляко се е сринала от 0.65 до 0.25 лв. за литър, на овчето от 1.60 лв. е паднала до 0.90 лв. -0.80 лв. на козето – от 0.75 до 0.45 лв. и на биволското от 1.30 лв. е намаляла до 0.60 лв. за литър.

„Правителството трябва да намери пари да спаси овцевъдството, козевъдството и биволовъдството в страната. Вярваме, че министър Танева ще сложи нещата в ред, това е много важно, защото спасявайки фермите от фалит, спасяваме и българските села”, апелира Бисер Чилингиров.

На днешния областен съвет по животновъдство, директорката на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Катя Райкинска посочи, че в Шуменска област не са правени съвместни проверки на ОДБХ и НАП по мандрите.

Продължава обаче регулярния контрол и ежеседмичните проверки на инспекторите от отдел „Контрол на храните” към дирекцията. В цялата Шуменска област работят 6 млекопреработвателни предприятия. Само едно от тях внася мляко от държава в Европейския съюз и спазва всички правила за това.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама