Осъдиха бизнесмен и данъчни инспектори за далавери с ДДС

13:32, 18 мар 16 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С 3 три осъдителни и 6 оправдателни присъди завърши наказателно дело за данъчни престъпления с  9 подсъдими в Окръжния съд във Варна, съобщиха от пресслужбата на институцията.

41-годишният Янко Янев бе признат за виновен за това, че през периода от 14 август 2006 г. до 14 февруари 2008 г. , в условията на продължавано престъпление, лично и в качеството му на представляващ „ЕВРО КОМЕРС 01" ЕООД, и чрез посредственото извършителство на Павлин Миланов, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери - ДДС в размер на 1 119 853,10 лева, приспадайки неследващ се данъчен кредит. Престъплението е извършено чрез потвърждаване на неистина в подадени пред варненската Териториална дирекция на НАП 8 справки-декларации по ЗДДС, както и чрез използване на неистински документи при представяне на информация пред органите по приходите.

Янев бе признат за виновен и за това, че за периода от 6 октомври 2006 г. до 21 февруари 2007 г., при условията на продължавано престъпление, в качеството си на представляващ  същата фирма, чрез използването на документи с невярно съдържание (справки-декларации), както и на неистински документи (договори за парични заеми и договори за наеми) получил от държавния бюджет неследваща се парична сума в особено големи размери на обща стойност 639 103,76 лв., като средствата са възстановени с Акт за прихващане и възстановяване на ДДС.

Съдът му наложи лишаване от свобода за срок от 2 години и 10 месеца, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 5 години. Янев е лишен от право да извършва търговска дейност за срок от 3 години.

Съдът призна за виновни в данъчни престъпления и 45-годишните Даниел Найденов и Ганчо Ганев от Варна. На 1 февруари 2007 г. в качеството си на длъжностни лица - инспектори по приходите в отдел „Оперативни проверки" при ТД на НАП - Варна, в съучастие като съизвършители, те съставили официални документи, в които удостоверили неверни обстоятелства. Техните наказания са „лишаване от свобода" за срок 1 година, отложени с 3-годишен изпитателен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама