Николай Караликов: От слово на омраза се преминава към насилие от омраза

14:02, 18 мар 16 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Eзикът на омразата атакува категории лица и групи, идентифицирани на основата на устойчива характеристика на тяхната идентичност – раса, националност, етнос, пол, външен вид и религия и понякога възраст т. е нещо, което не може или трудно би било променено. Това стана ясно на дискусия "Езикът на омразата в публичната среда" в Пловдив.

Срещата бе организирана от като част от дейностите по проект "От предразсъдъци към нетърпимост: обхват и превенция на езика на омразата в България". "Голяма част от обществото не знае, че използването на език на омразата е престъпление по смисъла на НК", съобщи Мария Николова. Въпреки, че липсва такъв състав в закона, на този етап езика на омразата се разглежда и наказва като клевета.

"Все по-често ставаме свидетели на ескалация на омразата и от слово на омразата се преминава към насилие от омраза", съобщи ръководителят на проекта Николай Караликов.

Стремежът на екипа е да спомогне за ограничаване на публичното разпространение на словото на омразата и подпомогне създаването на устойчив механизъм за комуникация между институции, медии и граждани и да даде широка коалиция срещу разпространението. Създаден е "индекс на омразата", който представлява картографиране и посочване на източниците на явлението. На 28 март т.г неправителствени организации, неформални граждански групи и други публични институции ще подпишат меморандум за създаване на Коалиция АнтиОмраза, чрез когото да се работи за ограничаване на нетърпимостта сред гражданите.

Представителите на проекта съобщиха, че следващата седмица ще бъде издадена, книга отразяваща проучванията, които са направили над езика на омразата в България. Материали и публикации по темата могат да бъдат открити и на сайта antihate.europe.bg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама