Жители на две разградски села протестираха срещу сливането на ВиК дружествата

14:32, 18 мар 16 25 463 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 Близо 100 души–абонати на „Водоснобдяване с. Раковски” ООД от селата Раковски и Киченица, протестираха днес срещу сливането на дружеството с „Водоснабдяване - Дунав” ЕООД Разград.

Управителят на частния доставчик Емил Гиздов призова кмета на община Разград д-р Валентин Василев да преразгледа исканията на дружеството и да се съобрази с внесената подписка, която са подкрепили потребителите на двете села. „Със своето писмо, че не иска да предпиреме действия за отдаване на концесия или предоставяне на вътрешните водопроводни мрежи на дружеството, д-р Василев погази грубо правото на потребителите да имат избор кой от операторите да ги снабдява с вода”, каза пред протестиращите Гиздов. Той отбеляза, че преди повече от три месеца при кмета е била внесена подписка, подкрепена от 1448 потребители на питейна вода или 99% от жителите на двете села. С подписите си те категорично са заявили, че не желаят да им бъде наложено насила ползването на вода от „Водоснабдяване – Дунав“ ЕООД  и, че са доволни от работата на местното ВиК. 

Протестиращите срещу сливането са изпратили писма и до Областният управител, Комисията за защита на потребителите, Комисията за защита на конкуренцията. Информация за желанието да се развива самостоятелна дейност е изпратена и до националния омбудсман Мая Манолова.

Управителят на частния доставчик Емил Гиздов призова КЗК да се самосезира, че в момента се нарушава правото на свободната конкуренция от органите на местната власт съгласно Закона за защита на конкуренцията.

Гиздов заяви, че ще внесат писмо с искане до кмета на община Разград да преразгледа решението си, да поправи грешката, която е извършил и да предложи Договор за стопанисване, поддържане и експлоатация съоръженията в двете села. Той предлага по-ниска цена на водата за двете села, да намали загубите с 20% и да инвестира 8 млн. лв. в рамките на една година. Писмото с офертата е адресирана и до областния управител на Разград и общините Лозница, Цар Калоян, Попово и Опака. Гиздов бе категоричен, че ако не получат отговор в законовия срок ще сезират съда и компетентните органи за нарушените права на фирмата и на потребителите.

Митингът бе непосредствено преди редовното заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК  на обособената територия, обслужвана от Водоснабдяване - Дунав” ЕООД-Разград.

По време на срещата бе посочено, че частното дружество няма обособена територия, както и одобрен бизнес плана от ДКЕВР. Кметът на Разград д-р Валентин Василев каза, че в правомощията на „Водоснабдяване Дунав“ остава възможността да прецени дали на територията на двете села да използва частното дружество за подизпълнител.

 Управителят на „Водоснабдяване - Дунав“ ЕООД инж. Стоян Иванов заяви, че не може да отговори еднозначно дали би възложил дейността на „Водоснабдяване Раковски“ ООД, като уточни, че не изключва тази възможност. „Това предстои да бъде обсъждано, ще се търси   благоразумно решение, което удовлетворява не само двете страни, а най-вече потребителите ”, допълни Иванов.

На заседанието на Асоциацията бе съгласуван бизнес плана  на „Водоснабдяване - Дунав“ ЕООД-Разград, който се явява удължаване на настоящия регулаторен период до 31 декември 2016 г. Приети бяха отчетът за дейността на Асоциация по ВиК за 2015 г. и бюджетът на Асоциация  за 2016 г.  На края на срещата председателят на Асоциация по ВиК на обособената територия, обслужвана от „ Водоснабдяване – Дунав“ ЕООД-Разград и Управителят на „Водоснабдяване – Дунав“ подписаха  договора за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама