89 задържани и две разбити групи измамници за седмица отчете ОДМВР-Русе

14:45, 18 мар 16 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 7 март е стартирала специализираната полицейска операция за противодействие на битовата престъпност на територията на цялата страна. Основните цели са респектиране на криминалния контингент с оглед овладяване на ситуацията, придобила неблагоприятен характер особено за населението в малките населени места.

Това съобщи на брифинг днес директорът на Областната дирекция на МВР в Русе ст. комисар Теодор Атанасов.

Той отчете, че в резултат на операцията до 15 март на територията на ОДМВР-Русе са проверени 1 435 лица и 669 моторни превозни средства. Задържани са 89 лица за изясняване на съпричастността им за извършени на територията на областта престъпления, които са се случили наскоро и такива от минал период. Съставени са 274 акта за административни нарушения, сред които и за нарушения на Закона за движение по пътищата. През районните управления са минали и 304 лица, които са с предупредителни протоколи. Открити са 18, които са били обявени за издирване на различни основания.

Разкритите престъпления са над 25. В голямата си част това са кражби предимно от селските райони.

В операцията е бил ангажиран целия наличен състав на ОДМВР. Реорганизацията на силите и средствата може да позволи провеждането доста често на подобни операции, уточни ст. комисар Атанасов.

Наред с това в региона е проведена и друга, планирана отпреди това акция - срещу телефонни измамници. При нея са разбити две групи.

Първата е задържана на 16 март. За нея е имало данни, че са извършители на телефонни измами в Южна България. Двама от организаторите, които са от познатия контингент във Ветово и вече съдени за подобни прояви, са задържани в района на Земеделския колеж. Те са отивали да посрещнат на ЖП гарата мулето от сливенското село Караново, което е идвало с 5 000 лв. с влак от поредната измама от Ямбол. Към момента за тази група е документирана престъпна дейност за 9 телефонни измами на територията на Ямбол, Хасково, Стара Загора и Смолян.

В резултат от работата по тази специализирана операция вчера, 17 март, в района на село Волово е задържана и втора група - за 3 измами на територията на град Плевен. Двамата задържани са от плевенското село Брест и са поддържали активни контакти с лица от криминалния контингент във Ветово.

И двете групи продлъжават да са задържани и вече би трябвало да са в регионите, които представляват интерес за тях, каза още директорът на ОДМВР-Русе.

В тази връзка ст. комисар Атанасов отбеляза, че благодарение и на широкото медийно отразяване на подобни случаи те са започнали да намаляват. Опитите са ежедневни, но все по - малко хора се ловят на схемите, коментира той. Все пак продължава активната работа на органите на реда за противодействие на измамниците, като в близо време не се изключват още задържани.

Ст. комисар Теодор Атанасов уточни, че сред приоритетите на ОДМВР-Русе ще продължи да е противодействието на битовата престъпност и на телефонните измами, както и подобряване на пътнотранспортната обстановка в региона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама