Кунева забрани на чиновниците си да пишат учебници

14:52, 18 мар 16 / Политика 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева издаде заповед, с която се забранява на служителите в МОН и в регионалните инспекторати по образование да участват при изготвянето на проекти за учебници, учебни помагала и познавателни книжки. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката. Целта е да се пресече възможността за възникване на конфликт на интереси при предстоящите процедури по одобряване на новите учебници.

При констатирани нарушения от служителите ще бъде търсена дисциплинарна отговорност, се казва още в заповедта. При наличие на данни за закононарушения ще бъдат уведомявани органите, компетентни да търсят наказателна отговорност.

До дни ще й бъде представен проект на закон за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование и обучение, чиято основна цел е бизнесът да участва много по-активно в професионалното образование, каза Кунева в парламента в отговор на въпрос на депутата от ПФ Слави Бинев.

Народното събрание е одобрило предложената от МОН Стратегия за развитие на висшето образование и изменения в Закона за висшето образование. В процес на подготовка е съответната подзаконова нормативна уредба, която ще регулира новия модел за определяне на приема на студенти и докторанти, основан на реализацията на дипломираните специалисти и потребностите на пазара на труда, добави министърът.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама