Бесарабски българи градят църковен комплекс в Украйна

14:59, 18 мар 16 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Църковен комплекс, който съчетава елементи от християнската история на България, градят жителите на малкия украински град Арциз.  Строителството се извършва с волни пожертвования и безвъзмезден труд от бесарабски българи от цялата Одеска област. Начинанието има подкрепата на местния общински съвет, общинската администрация и кмета на Арциз, който също е с българин.  За градежа помагат и жители на градчето от руски и украински  произход и даже хора с немски корени.

Това разказа във Варна археологът проф. Николай Овчаров, който тази сутрин се е завърнал от посещение на обекта.  „Това ще е величествен ансамбъл, който включва черти от основните периоди на християнството по българските земи, още от античността и Средновековието. Дворът е взет от Голямата базилика в Плиска, построени са реплики на част от старата митрополия в Несебър, както и на екзархата от Равена. В момента се прави копие на Златната църква във Велики Преслав, в проект е подобие на средновековните църкви от Велико Търново, което много ми напомня на „Св. Димитър“, каза проф. Овчаров.

Инициативата е на местния свещеник отец Генадий.  „Преди малко повече от 4 години той се появи в офиса на Асоциацията на българите по света, който се намира във Варна,  и каза: „Искам да строя църква“. Насочихме го към проф. Божидар Димитров и дълго време не следихме какво се случва. Преди година и половина обаче бяхме в Украйна на едно честване и за наша изненада дойде същият свещеник и ни покани да посетим обекта, където вече строяха“, обясни Максим Страхилов, главен секретар на асоциацията.

Комплексът се гради върху земя, която някога е била църковна, но по времето на социализма върху нея действало училище от Макаренковски тип. Отец Генадий заедно със съмишленици събрали пари и купили терена, за да реализират идеята си. Сега строителството обединява българите и ги поддържа като общност.

Самият свещеник е на около 40 години. През 90-те години въртял бизнес , признава, че  е работил и по ръба на закона. Умее да намира пари, притежава и много добри мениджърски умения, убедил се проф. Овчаров. Към религията го обърнало заболяване на 2-годишния му син – на момченцето открили рак на белите дробове. Тогава Генадий се променил, започнал да се моли и небяснимо и за лекарите детето оздравяло.

Сега свещеникът е построил страхотни спортни зали, които желаещите ползват безплатно, но при едно условие – преди тренировка да се прекръстят. Децата, които ги посещават, имат и дневници, в които всяка седмица трябва да отчетат по едно добро дело, извършено от тях.

Съвсем скоро големият градеж на българския дух в Арциз ще започне да получава и дарения от България. Варненският бизнесмен Младен Станев вече е осигурил четири тира с първокласен бял мрамор от Драма (там според познавачи е най-добрият материал, пък и земята е свързана с България) за подови настилки в комплекса. С мрамор ще бъдат покрити 1500 кв. метра – всичко, което е под покрив, обясни Станев и категорично отказа да назове цената на сделката, която сключил само за 2 дни. „Сякаш Божия промисъл движеше нещата“, сподели бизнесменът.

„През август отново ще отидем в Арциз с големи дарения от книги и програма за връщане на живеещите там към българските им корени. Вярвам, че тогава вече ще стъпваме върху български мрамор от Драма“, каза проф. Овчаров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама