Шуменският съд първенец по бързина и качество в правораздаването

15:47, 18 мар 16 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шуменският окръжен съд /ШОС/ е втори по натовареност на територията на апелативен съдебен район Варна, но въпреки това по бързина и качество на издадените съдебни актове е първенец.

Това бе оценката за работата на съдилищата в Шуменска област, дадена от председателят на Варненския апелативен съд /ВАС/ Ванухи Аракелян, която присъства на общото събрание на съдиите от Окръжния съд и районни съдилища в Нови пазар и Велики Преслав.

След събранието съдия Аракелян, заместник-председателят на Апелативен съд варна Милен Славов и председателят на Шуменския окръжен съд Нели Батанова говориха пред медиите.

91% от делата, гледани в Шуменския окръжен съд са решени в препоръчителния тримесечен срок, а 985 от актовете на съда са написани в едномесечен срок. Това говори за качествена работата на съдилищата в Шуменско, похвали се и председателят на Шуменския окръжен съд Нели Батанова.

За добрата работа говори и фактът, че едва 20% от актовете на съда са били обжалвани, а при 80% от тях страните са приели резултатите, постановени от съда, минимален е процентът на върнатите или отменени актове, допълни Батанова.

В съдилищата на територията на Шуменска област няма забавени дела през 2015 година, намалява броят и на делата, останали нерешени в предходни години, отчете още Нели Батанова.

Висока оценка за работата на Шуменския окръжен съд даде и заместник-председателят на ВАС и ръководител на Гражданското отделение в съда Милен Славов, който заяви, че по отношения на гражданските дела, които са 2/3 от работата на съда ШОС е също с високи показатели по приключване на делата и постановените актове.

На въпрос дали районните съдилища в Нови пазар и Велики Преслав са застрашени от закриване председателят на ВАС Ванухи Аракелян заяви, че те попадат в критериите: ниска натовареност, близост един до друг или близост до по-голям съд.

Съдия Аракелян изрази личното си мнение, че никой няма да спечели от закриването на отлично работещи съдилища.

Председателят на Апелативния съд във Варна смята, че съдебната реформа е неизбежна, но трябва да се мисли за последствията от предприетите действия.

Според нея съдът и правосъдието, които работят в дадено населено място са един от от символите на държавността. „А ние от усещане за държавност в тези години имаме нужда повече от всеки друг път”, каза Аракелян. 

Нели Батанова допълни, че реформата не би трябвало да закрива по-малките съдилища, защото много от тях са достъпните места за правораздаване на по-бедните хора по селата.

Тя даде конкретен пример как по дело свидетел не се е явявал много пъти и е трябвало да бъде доведен принудително, за да не се отложи делото. На въпрос защо след като е призован пред съда в Шумен не се е явил, свидетелят е отговорил, че не е имал пари, за да дойде и е чакал да бъде доведен, за да няма разходи.

“В този смисъл някои от делата могат да бъдат много забавени във времето, ако по-малките съдилища бъдат преструктурирани”, заключиха магистратите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама