Пращат за 5 г. в затвора бившия кмет на Исперих

17:05, 18 мар 16 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Апелативният съд във Варна присъди днес 5 години затвор на бившия кмет на Исперих  Бейсим Шукри. Магистратите признаха вината му за това, че на 23 февруари 2013 г. в местността Трънлив дол, в землището на разградското село Йонково, направил опит умишлено да убие горския стражар Пеньо Астраджиев при изпълнение на службата му. Деянието останало недовършено по независещи от волята на дееца причини.

Втората съдебна инстанция призна вината на Шукри и за това, че по същото време и на същото място произвел 4 изстрела с ловна карабина, за да принуди орган на властта – двама ловни надзиратели и шофьора на охранителното звено, да пропуснат действия по служба, за да осуети залавянето му като нарушител и бракониер. За това деяние Варненският апелативен съд присъди на бившия кмет три години и половина затвор. На основание чл.23 ал.1 от Наказателния кодекс Шукри ще търпи по-тежкото от наложените наказания - 5 години лишаване от свобода, при първоначален общ режим.

През юни миналата година и Разградският окръжен съд призна вината на Шукри за това, че попречил на горските надзиратели от Ловно стопанство „Воден” да го заловят като нарушител и бракониер. Той обаче му присъди две години лишаване от свобода и отложи изпълнението с пет години. Тогава РОС оправда бившия кмет по обвинението да е заплашвал горските, за да предотврати изпълнението на служебните им задължения. Шукри бе оправдан и за това, че е направил опит да убие горския стражар.

По ловните надзиратели и горския стражар в резервата „Воден“ е стреляно с ловна карабина  във вечерните часове на 23 февруари 2013 г., когато тримата проверявали установено преди това незаконно чакало. Първоначално е арестуван Шенол Бакир – шофьор в общинската администрация, но по-късно става известно, че карабината е на тогавашния кмет на Исперих Бейсим Шукри.

По категоричен начин съдът е установил, че именно Шукри се е придвижил до оградата на ловното стопанство, влязъл през отвор на мрежата и се качил на изграденото на дърво чакало. В очакване на нарушителя там били горските надзиратели. Те се легитимирали и произвели изстрел във въздуха, а в отговор той стрелял срещу тях – четири изстрела от чакалото и един след падането си по очи на земята. После избягал през дупка в оградата. Балистична експертиза установила, че намерените гилзи са изстреляни именно от карабината на Шукри. По откритата на мястото качулка, в частта й за устата е установен ДНК материал, напълно съвпадащ с неговия ДНК профил. Само и единствено по бившия кмет са установени  специфични  многобройни увреждания по дланите, китките на ръцете и дясната предмишница, получени при падане от чакалото.

Бесим не признава вината си, като твърди, че през целия ден е бил в Разград при сестра си. Експертизата на мобилните клетки обаче е установила, че по това време той се е намирал в района на ловното стопанство.

В рамките на въззивния контрол пред Варненския апелативен съд бе назначена и разгледана техническа експертиза за разположението на клетките на мобилния оператор, които са регистрирали сигнала от телефона на подсъдимия. Според нея във времето на стрелбата телефонът на Шукри се е намирал на територията на резервата „Воден”.

Днес, в отговор на искания на прокуратурата, която протестира първоинстанционната присъда, апелативният съд допусна за разпит поемните лица, присъствали на изземането на гилзите и на маскировъчната шапка под чакалото, от което е паднал стрелецът.

Присъдата на Варненския апелативен съд подлежи на касационна проверка пред ВКС в 15-дневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама