Управителят на ВиК увери: Водата в Добрич трябва да поевтинее през 2017 г.

17:21, 18 мар 16 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През 2017 г. трябва да има намаление на цената на питейната вода, съобщи за Topnovini.bg управителят на “Водоснабдяване и канализация” ООД инж. Петър Калчев.

Една от причините е проектът за воден цикъл. „Ако се изпълни водният цикъл във вида, в който го искам аз, би следвало загубите на вода да се намалят драстично. Смятам, че можем да стигнем до 50%. Това, при сегашните 80 %, ще доведе до много голяма разлика в подаваното водно количество, съответно изпомпеното и разхода за електроенергия. А, когато има толкова голямо снижение на разходите за електроенергия, ще последва, че трябва да се намали цената. Това е едната причина, че след водния цикъл би следвало да се намали цената. Втората е, че от 2017 г. прагът на социална поносимост на цената на водата ще спадне на 2,5 % от средния доход на човек от населението, а сега е 4 %. Т.е. ние задължително трябва да се включим в тези граници, така че през 2017 г. трябва да има намаление на цената на питейната вода”, обясни инж. Калчев. Като направи уговорка, че това ще стане, ако не увеличава цената на тока, който е единствената причина, поради която се налага да се вдига цената на питейната вода. Така, предлаганото сега увеличение на цената на водата е единствено поради поскъпването на тока от миналата година. „Ние още не сме успели, а и няма да успеем скоро да го компенсираме. Поради тази разлика вече имаме натрупани несъответствия в размер на около 800 000 лева т.е. нашата цена не отговаря на цената на тока”, каза инж. Калчев.

Той посочи, че трябва да се има предвид, че цената включва също таксите за канализация и пречистване. Тя зависи от това в кои райони има пречистване. Средно за бита предлаганата цена може да стигне до 3,04 лева за кубик.

„Тук трябва да отбележа, че отдавна цената на водата в Добрич не е най-високата в страната. Преди ние бяхме все сочени с пръст, докато сега има други, които са по-напред.  Като се има предвид, че при нас технологията и водоснабдителната система, въобще, е в пъти по-трудна отколкото където и да е другаде, пак е успех”, посочи още инж. Калчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама