Шумен отбеляза 71 години от Дравската епопея

17:34, 18 мар 16 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
71-годишнината от боевете при река Драва честваха днес в Шумен. Годишнината бе отбелязана с официална церемония пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал” .

„Вече за 71-ви път разтваряме страниците на военната история и в сърцата ни нахлува пориви, които ни карат да се гордеем, че сме българи и потомци на велики воини. С право можем да кажем, че  Дравската епопея е сътворена с огън и кръв", каза в словото си деканът на Военния факултет в Шумен полк. Сашо Евлогиев.

Той припомни, че в боевете от 6 до 22 март 1945 г. на живот и смърт се сражават героите от III Българска и XI Пехотни дивизии. В тези боеве са победени 3 немски дивизии и пленени повече от 7000 войници и офицери на противника.

„Нисък поклон пред ветераните, които са тук при нас. 71 години вече, на този ден, те чувстват мириса на барут, застават мислено до своите другари, останали в окопите на войната и очите им се пълнят със сълзи.

Какво по-голямо доказателство,че добродетелите, изнесени от огъня на онази жестока война, имат място в днешния и утрешния ден. Поклон на тези знайни и незнайни герои, загинали за свободата и демокрацията на човечеството”,  каза още полк. Евлогиев в тържественото си слово.

На честването присъстваха областният управител Донка Иванова и заместниците й Петко Шаренков и Селиме Кърджалиева, кметът на община Шумен Любомир Христов, представители на общинска администрация, институции, ветерани от войната и граждани.

Под звуците на градския духов оркестър, войници от почетния караул поднесоха венци и цветя от името на държавната и местна власт, организации, партии и културни институти.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама