2700 евро е стартовата заплата на завършилите военноморското училище

17:48, 18 мар 16 25 6596 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стартовите заплати на офицерите, завършили Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", са вече от порядъка на 2700-2800 евро. Това съобщи началникът на учебното заведение капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров на пресконференция в Бургас. Възнагражденията са се увеличили само за последната година с около 300-400 евро. В един не дълъг период след първата заплата, в зависимост от интензивността на работа и повишаването на квалификацията, надникът достига дори до петцифрени суми.

Нивото на заплащането не се отнася само за тези, които започват работа в чуждестранни компании, а въобще в морското корабоплаване. Най-големият български корабособственик е в Бургас, който управлява 3 плавателни съда под родния флаг. Иначе повечето кораби на националния превозвач БМФ плават под чуждо знаме. Стандартът на заплащане в тези компании е международен.

Брутният вътрешен продукт, който привнасят в родината си възпитаниците на военноморското училище, работещи за чуждестранни компании, е много голям. Българското морячество внася в държавата суми от порядъка на 800 млн. до 1 млрд. долара на година.Това се отразява положително на икономиката на страната, защото способства развитието на малкия бизнес.

В момента в Морското училище се обучават около 2800 студенти и курсанти, от които 150 са чуждестранни. Около 25-30 % от всички са от Бургас и региона. Толкова е и процентът на жените сред възпитаниците на училището. Повечето от тях са в специалности, които са предимно дамски – мениджмънт на флота, експлоатация на пристанищата, електроника. Засега жени капитани на бойни кораби у нас няма, но това ще се случи в най-скоро време, прогнозира Боян Медникаров.

Тази година ВВУ "Н. Й. Вапцаров" отбелязва 135 години от своето създаване. От ръководството са доволни, че учебната база на училището непрекъснато се обогатява с нови лаборатории и кабинети. През месец май ще бъде открит нов симулатор с 360-градусова визуализация и възможности за имитиране на корабни системи за динамично позициониране.

Успешно се развива и научноизследователската дейност. Има спечелени международни проекти, като последният се отнася до създаването на уникален комплексен център за борба с нефтените разливи в Черно море на стойност 3 млн. лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама