ДСБ искат актуализация на регистъра на недвижимите културни ценности

17:53, 18 мар 16 / Политика 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутати от ДСБ настояват за актуализация на регистъра на недвижимите културни ценности, който бил изключително остарял и включвал обекти, които не притежават качества на паметници на културата.

Това е една от деветте поправките в Закона за културно наследство (ЗКН), които предлагат тъмносините за които София Topnovini.bg писа преди повече от седмица. Те бяха представени от народния представител Вили Лилков.

Деветте точки целят да въведат последователна политика в опазването и защитата на културното наследство и са следствие от приетите на първо четене промени в ЗНК, внесени от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и „Атака“, предстои скоро да бъдат разгледани на второ четене в парламента.

Според хората на Радан Кънев приетите на първо четене промени създават предпоставки за реконструкция и премахване на паметници на културата.

Затова те настояват за спешна реформа, която да подобряви и модернизира работата по опазване на недвижимото културно наследство.

Това трябвало да се случи при спазването на основни принципи за заделяне на експертните от контролните функции на държавата и общините, поради което предлагат:

Връщане на съгласувателните правомощия от Министерството на културата в Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКМ), с което ще се съкратят в голяма степен излишните бюрократични процедури в работата на института и ще се отделят административно-контролните от експертните функции;

Правомощията на Инспектората за опазване на културното наследство да се ограничат в рамките на ЗКН, да се засилят неговите контролни функции, надзор и санкции, тъй като той осъществява едновременно съгласувателна и контролна дейност;

Повишаване на експертния и финансов капацитет на НИНКН, за да се създадат предвидените в ЗКН териториални звена, които да подпомагат консултативно общинските администрации и гражданите по места;

Ясно и точно обвързване на правомощията на териториалните звена с определени категории недвижими културни ценности;

Актуализация на регистъра на недвижимите културни ценности, който е изключително остарял и включва обекти, които не притежават качества на паметници на културата, а също така не включва обекти, които притежават такива.

Дигитализация на регистъра на недвижимите културни ценности и на съответния Национален документален архив за осигуряване на публичен дистанционен достъп до тях;

Създаване на публично достъпна информационна система за режимите за опазване на недвижимите културни ценности;

Директорът на НИНКН да се назначава от министъра на културата след конкурс въз основа на представена концепция за развитие на системата за опазване на НКН;

Стриктно прилагане от страна на държавата и общините на процедурите, предвидени в ЗКН, относно правата и задълженията на собствениците или ползвателите на недвижими културни ценности. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама