Произведения от Бах, Бетовен и Барток и перкусионен коктейл в програмата на ММД на 19 март

07:03, 19 мар 16 / Култура 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 19 март, от 11 ч. в зала „Европа“ на Доходното здание СТРУНЕН КВАРТЕТ ФРОШ ще се изяви на сцената с една елегантна програма подбрани произведения от Бах, Бетовен и Барток, съобщават от пресцентъра на Община Русе. Квартет ФРОШ обединява таланта на цигуларките Негина Стоянова и Петя Димитрова, виолистката Мария Вълчанова- Любенова и виолончелиста Виктор Трайков, които се формират като състав през 2007.

Имат многократни участия на различни фестивални сцени. През 2008 квартетът получава втора награда на Международния конкурс за австрийска камерна музика в София, а през декември същата година печели първа награда на Академичния конкурс за камерна музика, посветен на Марин Големинов. През 2015 получава Кристална лира в категорията Камерни ансамбли.

В съботния ден – ден втори от фестивалния перкусионнен уикенд. След изключително успешните пърформанси, които Татяна Колева и Младежкия перкусионен ансамбъл поднесоха пред над 500-те русенски деца, от 12:30 ч. невероятно талантливите, млади и завладяващи с енергията си холандски перкусионисти ще изненадат и привлекат посетителите на МОЛ Русе с истински перкусионен флашмоб. 

От 19 ч. в Доходно здание ще се състои още една впечатляваща музикална среща, изпълнена с изключителен заряд и емоция – концертът на ТАТЯНА КОЛЕВА (соло маримба и ударни), ЮКЕ ХУКСТРА (ударни) и перкусионния ансамбъл YOUTH PERCUSSION POOL, които ще „забъркат“ един много специален енергизиращ перкусионен коктейл. Публиката я очакват интригуващи ритми, бликаща емоция и изненадващи музикални събития на сцената по произведения от Льовенди, Тан Дун, Клатцоу, Флориан Гаетано, Джон Кейдж и др.

Родена в България, понастоящем, ТАТЯНА КОЛЕВА работи и живее в Холандия. Международно призната за виртуоз като соло маримбист и ансамблов изпълнител, тя се занимава активно с популяризиране на съвременната музика и разнообразните алтернативни форми на изкуството по цял свят. Извън интензивната си концертна дейност, ТАТЯНА КОЛЕВА добива широка известност и като блестящ педагог.

В рамките на МФ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ тя ще проведе майсторски клас по перкусии от 20 до 24 март, заедно с холандския перкусионист ЮКЕ ХУКСТРА. Той е професор и завеждащ катедрата по ударни инструменти в Консерваторията Принц Клаус към Университета за приложни науки Hanze в Грьонинген, Холандия. Работи във водещи холандски оркестри като Хагската филхармония и Ротердамската филхармония. От 2012 е диригент и наставник на международната формация YOUTH PERCUSSION POOL, ръководена от ТАТЯНА КОЛЕВА.

На 18 и 19 март от 11 до 13 ч. Таня Колева и нейният екип са подготвили и изненада за по- малките под формата на един перкусионен уикенд, изпълнен със същата характерна за Колева енергия. Перкусионният уикенд е част от програмата МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ ДЖУНИЪР, която се осъществява с подкрепата на ФОНДАЦИЯ АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ, съобщават още от пресцентъра на Община Русе. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама