38 дела за противообществени прояви на деца са образувани в Разград през 2015 г.

07:31, 19 мар 16 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През 2015 година в Разград са образувани 38 възпитателни дела за противообществени прояви на деца. От тях 33 са приключени с решения, а пет са прекратени, сочи изнесения отчет на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Те обхващат общо 43 деца, като 35 от извършителите са непълнолетни, а осем -малолетни. Пет деца са с по две прояви за година, а едно - с три.  

Анализът на посочените сравнителни данни за последните шест години показва намаляване на общия брой извършени противоправни деяния и на проявените лица от общината. Най-много сред извършените престъпления са кражбите на пари, мобилни телефони и др. - 13, увеличават се „новите” прояви, свързани с наркотични вещества и с интернет.

Голяма част от проявените деца са от социално слаби или непълни и нездрави семейства, които нямат капацитет да изпълняват възпитателните си функции, а на шест от проявените деца единият от родителите е осъждан.

През изминалата година Местната комисия е наложила общо 79 възпитателни мерки на 34 проявени деца. В много от случаите е налагана повече от една мярка.

Най-ефективните и често прилагани мерки са предупреждение, поставяне под възпитателния надзор на родителите, със задължение за полагане на засилени грижи, задължаване на детето да участва в консултации, обучения и програми за преодоляване на отклоненията в поведението и поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател.

Най-сериозната възпитателна мярка – настаняване във Възпитателно училище с интернат в момента изтърпява само едно момче от общината, което е настанено в интерната в гр. Ракитово. С него продължава да работи обществен възпитател, като през учебната година връзката се осъществява по телефона, а през ваканциите с лични срещи.

Предвидената в Закона възможност за адвокатска защита по време на възпитателните дела е ползвана само при два случая. Възражения или обжалване на решения от възпитателни дела не е имало. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама