Конни надбягвания и демонстрации на Тодоровден в Русе и региона

07:44, 19 мар 16 25 1797 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разнообразни прояви са планирани за днешния Тодоровден в Русе и региона.

Вярва, че на този ден Свети Тодор съблича деветте си кожуха, забива гореща главня в земята да я затопли и отива при Господ да го моли за лято. Над 4 000 са русенците, които носят това име или неговите производни и празнуват имен ден днес.

"Ние си нямаме Тодор, но имаме добро настроение, повече адреналин и прекрасни коне. Заповядайте да пазнувате с нас в 11:00 ч. на Хиподрум Русе", канят от своя страна за празника, известен и като Конския Великден, русенските клубове по конен спорт.

По традиция и в Ценово отбелязват по подобаващ начин Тодоровден, съобщават от общината. И тази година ще се спази обичаят да се организират конни надбягвания. Празникът ще се проведе днес, 19 март, от 10 часа в местността Бог баир.

Организаторите са предвидили състезанието да премине през три етапа и с различна трудност на изпитания по трасето– надбягване с коне, надбягване с конски впряг, надбягване с магарешки впряг. Всички желаещи могат да си запишат за участие и в деня на кушиите.

Организаторите на празника са предвидили награди за първенците в отделните дисциплини, конкурси за най- добра конска и магарешка прическа, за най- добре изписана каруца както и много весело настроение за публиката. Празникът се провежда под патронажа на кмета на община Ценово д-р Петър Петров. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама