Условията на новата програма за саниране бяха представени на среща в Добрич

09:02, 19 мар 16 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
При голям интерес отстрана на гражданите премира срещата за представяне на проекта „Енергийна ефективност в административни и жилищни сгради” по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Заместник-кметът Росица Йорданова подчерта, че проектът е различен от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, по която има подписани договори и вече е започнало обследване на сградите.

Допустими за участие по новата програмата са многофамилни жилищни сгради, които са масивни сгради и са проектирани преди 26 април 1999 г. Те трябва да са с до 35 самостоятелни обекта включително с жилищно предназначение, строени по индустриален способ: ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство); ППП (пакетно-повдигани плочи); ЕПК (едроплощен кофраж); пълзящ кофраж и разновидностите им;

Росица Йорданова обясни, че за енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради в Добрич са предвидени 3 758 000 лева. Тези пари са част от 28-те милиона лева, които Община получи по програма „Региони в растеж”. До 31 май трябва да бъдат внесени проектите за половината от сумата, като един от проектите е и „Енергийна ефективност в административни и жилищни сгради”. Заради кратките срокове, желаещите да се възползват от безплатното саниране, трябва да подадат заявления до 8 април. Зам.-кметът увери, че Общината ще оказва пълна подкрепа при подготовката на документацията за кандидатстване. Проектно предложение трябва да е от Общината като бенефициент, но не можем да го направим без Вас, защото реалните ползватели на тази помощ сте Вие – собстениците, обясни Росица Йорданова. Тя сподели, че учредяването на сдружения на собственици е трудемък процес, който не може да стане без участието на гражданите, но сдруженията ще получат пълна подкрепа от местната власт.

Ръководителят на Областния информационен център Геновева Друмева представи условията на проекта. Сдруженията на собствениците кандидатстват пред общината, като подават заявления за кандидатстване, а критериите за подбор предвиждат сградите, които отговарят на изискванията, да получат 100% безвъзмездна финансова помощ и организационна подкрепа за изпълнение на обновяване за енергийна ефективност. Общината сключва договор за финансиране със СС на сградите, които отговарят на критериите за допустимост и подбор, и са получили одобрение за обновяване.

Общината отговаря за цялостното техническо и финансово администриране на проекта - прием на документи за кандидатстване, оценка, одобрение, осигуряване на финансиране и мониторинг на изпълнението на мерките за енергийна ефективност по сградите. Общината провежда процедурите за възлагане на дейностите по ЗОП. Местната власт ще поддържа регистър на подадените заявления и база данни за изпълнението на проекта.

Критерии за подбор на жилищни сгради за обновяване са да има заявление за кандидатстване  от цялата сграда, с изпълнение на енергоспестяващите мерки сградата да достигне най-малко клас на енергопотребление „С“, да има съгласие на всички ССО. Приоритет ще имат сгради, с обновяването на които ще се постигнат най-големи енергийни спестявания. По програмата могат да бъдат обновени единствено цели сгради.

Допустимите дейности за финансиране са конструктивно възстановяване/усилване на сградата, които са предписани като задължителни за сградата в техническото обследване, мерки за енергийна ефективност, които са предписани като задължителни за сградата в обследването за енергийна ефективност, подмяна на дограма (прозорци, врати, витрини и др.), топлинно изолиране на външните ограждащи елементи (външни стени, покриви, подове и др.) и др.

Няма да се финансират подмяна на отоплителни тела в самостоятелните обекти, подмяна на асансьори с втора употреба, обзавеждане и оборудване в самостоятелните обекти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама