Фотоконкурс събира уникалните пейзажи на България

10:53, 19 мар 16 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-добрите пейзажни фотографии от всяка област на България ще бъдат събрани чрез фотографски конкурс и разпечатани в календар. Целта е да се провокира младото поколение и то да се запознае с българския бит, култура и история. Това сподели пред София Topnovini.bg организаторът Красимир Искъров.

Темите на конкурса „Всичко българско и родно любя, тача и милея“ досега са били „Националната носия“ и „Българската къща“, а тази година е „Моят роден край“. В него ще се състезават както професионалисти, така и любители фотографи, „за да може да се култивира и в младото поколение стремеж към нещо по-хубаво“, поясни Искъров.

„Ще се появи двигателна сила в работата, в желанието, в развитието на един непрофесионалист, след като сравни снимката си с тази на професионалиста“, допълни той.

Трите най-добри фотографии, които ще бъдат на централна позиция върху календарите за следващата година, ще бъдат избрани накрая на състезанието от тричленно жури. Фотоконкурсът ще бъде в три тура с онлайн гласуване. Крайният срок за участие е 3 декември.

„Искам да направя едно състезание между фотографи, без значение дали са с много големи умения. Един хубав пейзаж е плод и на не малък процент късмет – трябва да уцелиш прозрачен въздух, добра въздушна перспектива. Това са неща, които едно време фотографите като Хелмут Нютон са стояли със седмици да чакат 15 облака да напълнят небето“, каза още организаторът.

Творби на фотографа Стоян Стоянов, чиято снимка на зимен нощен Пловдив беше избрана за най-добра в конкурс на „National Geographic Россия“, също участват във „Всичко българско и родно любя, тача и милея“. По думите на Искъров това ще вдигне летвата и ще има по-високо ниво на фотографиите, които участват.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама