Мраморни седалки връщат блясъка на пловдивския Одеон

11:02, 19 мар 16 / Култура 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Усилени ремонтни дейности текат в Одеона, видя репортер на Пловдив Topnovini.bg. Всички остатъци от основите на изгнилите дървени седалки вече са премахнати и предстои направата на нови места за сядане. Те ще са от мрамор, както са били в древността.

Проектът касае и обновяване на сцената на Одеона, както и подземното му пространство, като ще се осигури достъп до него. Там ще бъде разположена малка музейна експозиция.

След повече от година чакане Пловдив получи одобрение от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) за текущия ремонт на Одеона и в средата на март фирмата изпълнител влезе в обекта.

Освен ремонта ще се направят частични археологични разкопки в зоната на бъдещата обществена тоалетна. Стойността им ще е около 5000 лева.

В древността Одеонът, който се намира в сърцето на Пловдив, е бил обществена сграда с около 350 места. Целта е с възстановяването му той да се превърне в център за градски събития и да се впише в културния живот като една от откритите сцени на Пловдив, по подобие на Античния театър и Римския стадион.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама