В Перущица започват проявите по повод 140 г. от Априлската епопея

11:57, 19 мар 16 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Програмата на Община Перущица - културни мероприятия, посветени на 140 г. от Априлската епопея, започва на 21 март (понеделник) от 17.30 часа с представяне на книгата на Петко Стоянов "Перущица - сказания, предания, легенди" от литературния критик Емилия Каменова.

Книга ще бъде представена и на 1 април в НЧ "Просвета - 1862" от 17.30 часа, когато перущенци ще се посмеят с второто и допълнено издание на "Перущински хумор" от Кирил Каймаканов

Изложба с експонати от фонда на Историческия музей "140 години от Априлското въстание" ще бъде открита на 14 април. За същата дата е насрочена родовата среща с потомци на Петър Бонев - ръководител на Априлското въстание в Перущица, която ще се проведе в Дановото училище.

Ученици от ОУ "Петър Берон" ще подредят изложба на открито с рисунки на тема "Перущица - моят роден град" на 21 април, а същия ден Историческият музей ще открие изложба от картини от фонда си.

Проявите, включени в програмата за отбелязване на славната годишнина, включват още партонен празник на ОУ "Петър Бонев", Научна конференция "Априлското въстание от 1876 г. и неговата проекция в бъдещето" на 27 и 28 април, както и представяне на Харитоновия препис на История славянобългарска (на 4 май).

Тържествената програма по повод 140 г. от избухване на Априлското въстание в Перущица започва на 9 април от 15 часа със среща с актьора Калин Сърменов - родственик на Спас Гинов, в НЧ "Просвета - 1862". Вечерта от 19 часа ще бъде отслужена панихида, а от 20 часа ще бъде издигнат националният флаг и ще има поклонение с поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на братя Тилеви, паметника на Петър Бонев, историческата църква "Св. Архангел Михаил".

Предвидена е и театрална възстановка на събитията от съдбовните дни на въстанието, както и тържествена заря-проверка на Централния площад "27 априлий".

На 10 май е Празникът на град Перущица, а на 15май на Централния площад се открива Осмият Регионален артфестивал.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама