Нивото на река Дунав в българския участък се понижава

13:01, 19 мар 16 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През изминалото денонощие нивата на наблюдаваните реки в страната са се понижили или са се задържали. Незначителни повишения са регистрирани на отделни пунктове, вследствие на оттичане. Водните количества на реките в почти цялата страна са около праговете за високи води.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн, днес и през следващите два дни речните нива ще се понижават или ще останат без съществена промяна. Краткотрайни незначителни повишения са възможни във водосборите на р. Янтра и р. Русенски Лом в периода 20-21 март.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира водно количество в долното течение на реката на 19, 20, 21 и 22 март над средномногогодишната стойност. Днес и през следващите 2-3 дни нивата в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Краткотрайни незначителни повишения във водосбора са възможни в периода 20-22 март. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.  

Нивото на р. Дунав при Русе днес е 681 см. От вчера водният стоеж се е понижил с 19 см по данни на Агенцията за проучване и поддържане на р. Дунав. Прогнозата за 21 март е спадане с още 51 см. Водното ниво на р. Дунав и на притоците й  на територията на Басейнова дирекция „Дунавски район“ обаче остава повише.

Водните течения остават в речните легла. Отводнителните помпени станции, стопанисвани от крайдунавските клонове на”Напоителни системи” са в работен режим. Водното ниво в коригираните реки не застрашава стабилитета на бермите и дигите, изградени по поречията им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама