МОН затяга сигурността в училищата с паник бутони и камери

13:14, 19 мар 16 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на образованието и науката (МОН) ще бори зачестилите случаи на физическа агресия между ученици, родители и ученици в и около училищата. За целта ще бъдат опуснати 1,5 млн. лв., с които ще бъдат монтирани паник бутони и камери за видеонаблюдение.

Това е заложено в проекта на националната програма „Достъпно и сигурно училище“, чието утвърждаване от Министерския съвет предстои, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Припомняме, че вчера образователният министър Меглена Кунева разпореди на директорите на училища и на началниците на регионалните инспекторати да вземат мерки за повишаване на сигурността на учениците и учителите. Причината са зачестилите случаи на агресивно поведение на външни лица, в т. ч. и родители, които влизат свободно в училищните дворове и сгради

Образователното министерство предвижда и отпускането на 500 000 лв., свързани с осигуряване на достъпна архитектурна среда на децата и учениците със специални образователни потребности в страната. Общият брой деца и ученици със специални образователни потребности в държавните училища е 4164, от тях с физически увреждания – 486. 

Целта е да се подпомогне изграждане и покриване на рампи, на санитарни възли, адаптирани за деца с увреждания. Програмата подкрепя също инфраструктурни проекти и осигуряване на маршрут до достъпен вход на сграда или съоръжение. Ще се разглеждат и предложения за изграждане на асансьори и монтаж на подемни платформи.

От МОН уточняват още, че всяко училище има право да кандидатства по всички дейности по програмата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама