Лошото време и пилотска грешка – основните версии за разбилия се „Боинг“

14:04, 19 мар 16 / Свят 25 236 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лошото време и пилотска грешка са двете основни версии, по които работят разследващите на трагичния инцидент, при който „Боинг“ се разби близо до летището в Ростов на Дон, съобщават агенциите. По-късно се появиха информации и за евентуална техническа неизправност. 

Самолетът е кръжил над летището преди да се разбие при трети опит за кацане. Загинаха всички 62-ма души на борда.

Пилотите са получили повече от 10 предупреждения за лошите метеорологични условия в района, предаде ТАСС. Това става ясно от изтекъл предполагаем запис на разговорите между екипажа и диспечерите на летището. Предупрежденията са били за почти критично високата скорост на вятъра – 18м/сек, както и за опасност от обледеняване.

Пилотът два пъти се е опитвал да кацне и два пъти е правел допълнителен кръг. След втория неуспешен опит не е успял да набере височина.

Органите на реда не изключват и пилотска грешка, предава ТАСС.

В Дубай обаче изпълнителният директор на авиокомпанията FlyDubai Гейт ал Гейт заяви на пресконференция, че пилотите на разбилия се самолет са били добре подготвени и са имали достатъчно голям опит, каза Ал Гейт. Командирът е имал 5700 летателни часа, а вторият пилот - 5669. Самолетът последно е минал проверка на 21 януари 2016 г.

Той допълни, че няма основания да се смята, че злополуката е резултат от терористичен акт. Предварителният доклад за причините ще бъде готов след месец.

РИА "Новости" цитира източник от спасителните служби, според когото екипажът е бил международен – капитанът е грък, а останалите са граждани на Русия, Колумбия, Казахстан и Сейшелските острови.

Пилотът на разбилия се Boeing 737-800 за пръв път се приземява на летището на Ростов на Дон, съобщава РБК, като също цитира източник на спасителните служби, говорил пред ТАСС.

Губернаторът на Ростовска област Василий Голубев пък допълни, че причина за катастрофата може да е била въздушна яма, в която попаднала машината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама