Заводът за отпадъци рециклира над 50% от боклука в София, хвали се Фандъкова

14:33, 19 мар 16 / Политика 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Големият ефект от завода за боклук на София е рециклирането на над 50% от отпадъците на столицата. Това обяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в предаването „Седмицата” по "Дарик". Тя обясни, че новата инсталация е произвела 7300 тона високо качествен компост и над 1700 мегаватчаса електроенергия. По думите ѝ от откриването на завода за първите 6 месеца са сепарирани общо 510 тона черни метали, 76 тона хартия, 28 тона цветни метали, 28 тона пластмаси, 102 тона найлон и 833 тона стъкло.

„Нашата визия за отпадъците е от проблем да се превърнат в ресурс. Това вече се случи, както ресурс при рециклирането и производството на различни видове материали, така и при производство на електроенергия и компост”, посочи Фандъкова.

Според нея голямото предизвикателство на София като голям град е чистотата на въздуха. Кметът на София коментира, че факторите за замърсяването му са два. Единият безспорно бил трафикът и автомобилите, а другият – битовото отопление особено в периферията на града.

„През последните години инвестираме в подобряване на градския транспорт. Изградихме 21 километра метро за последните 6 години, като продължаваме със строителството му и в същото време продължаваме мащабна програма за модернизация на градския транспорт”, похвали се градоначалникът.

По думите на Йорданка Фандъкова, след като вече в голяма степен тролеите са подменени с нови, са доставени и първите нови трамваи и автобуси. „Тази година очаквам да бъдат доставени още 110 нови автобуса и само след няколко дни да внесем в Столичния общински съвет новата програма за модернизация на автобусния парк, която предполага през 2019 г. да сведем средната възраст на автобусите да е под 7 г. Предвиждаме още тази година да започне процедура за още 30 нови автобуса”, допълни Фандъкова.

Независимият депутат Георги Кадиев обаче определи софийския завод за боклук като уникален. Във „Фейсбук“ той написа, че са го строили 10 години, а цената му била 350 млн. лв.

"Ще прави от боклука едни подобни на тухли блокчета, наречени RDF, които ще се горят в Топлофикация-София. Сега още 4 години ще правят инсталацията за горене в Топлофикация-София за още 135 млн. евро", казва още той.

Според Кадиев 4 години ще караме боклук за горене в циментовите заводи в Златна Панега, Бели Извор и дори Девня. По думите му Столична община плаща на тези заводи общо 10 млн. лв. на година за горенето, а транспортът е за други 15 млн. лв.

"И ще бъде даден на "наши" фирми, разбира се. Загуби от това за 4 години са100 млн. лв.", убеден е Кадиев и допълва, че отделно пропуснати ползи за Топлофикация-София от безплатно гориво, което би им спестило газ за 32 млн. лв. на година, са общо 128 млн.лв. за 4 години.

"С други думи, забавянето от 4 години ни струва 100 + 128= 228 млн.лв. Плащаме си завода двойно. Видими резултати от некадърно управление", завършва Георги Кадиев.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама