„Колело за смет, за дете велосипед“ ще зарадва 200 малчугани

15:16, 19 мар 16 25 454 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стари, но ремонтирани колела, ще зарадват 200 деца, които са от семейства без финансова възможност в Лом, Попово, Кнежа, Нова Загора и Кубрат. Инициативата „Колело за смет, за дете велосипед“ се провежда за втора поредна година. Целта й е децата, които нямат колела, да се докоснат до чувството на свобода и усещането, че могат да надскочат ограниченията и да постигнат мечтите си.

Идеята за кампанията се ражда през месец февруари 2015 г., сподели пред София Topnovini.bg основателят на 1bike.bg Александър Македонски.

„В работилницата в София дойде един приятел, който по време на разговора ни се сети, че има старо счупено колело. Той предложи да го донесе, а ние да го ремонтираме и да го подарим на някое дете. Тогава си дадохме сметка, че има много стари счупени колелета, стоящи в мазета и гаражи, които не представляват никаква ценност за техните собственици, а даже им пречат. Така решихме да накараме хората да ги изкарат от гаража, да ни ги дадат на нас, а ние съответно да ги ремонтираме и да ги даряваме на деца“, разказа той.

Всеки може да дари старото си и непотребно колело или вело части до 5 юни, като няма ограничение за размера на велосипедите. Тези от тях, които са в тежко състояние, ще бъдат използвани за части на други велосипеди. За техническата им изправност ще се погрижат доброволци. В кампанията през 2015 г. са се включили 30 доброволци, а със собствени колела са се сдобили 70 деца от Дряново.

„За тази година, освен доброволците от Дряново, с които работим отново, предвиждаме и доброволчески лагери. Те ще бъдат през уикендите на месеците април и май“, каза Македонски. От 1bike.bg са направили и онлайн форма за доброволци, където още през първия ден желание са заявили 11 човека от София, които ще ремонтират велосипеди в работилницата в Дряново. Градът е бил избран за миналогодишната кампания, защото екипът е подходил с чувство за дълг.

„Предполагаме, че в градовете, които сме избрали за тазгодишната кампания, ще има много деца, които наистина нямат възможност да си купят велосипеди“, каза Македонски. Той допълни, че населените места, в които ще отидат ремонтираните колела, са слабо развити икономически.

Повечето от колелата, които са останали от миналогодишната кампания, са в доста лошо състояние. Те се използват за части, а каквото остане от тях, се дава на скраб и с парите се купуват други велосипедни принадлежности. Времето за ремонта на едно колело зависи от състоянието, в което е предадено. Има велосипеди, които са почти здрави и се нуждаят само от помпане на гуми и някакви регулировки. Това става за няколко минути. Други се нуждаят от часове работа по тях, за да се пуснат в движение, обясни основателят на 1bike.bg.

Приемните пунктове за стари велосипеди са само в София, Варна и Бургас. Те ще бъдат транспортирани до Дряново, където ще бъдат подготвени за новите си притежатели. Трите града са избрани за сборни пунктове, защото ако колелата са в много градове, ще е трудно да бъдат събрани на едно място, сподели Македонски.

„Струва и много пари, а ние сме малка работилница и не можем да си позволим такъв разход“, допълни той. По неговите думи за да се направи пункт извън техния магазин, трябва да има и доверие към фирмата или партньора, които ще ги приемат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама