Треньор от Шумен е на Хиподрума без почивен ден

15:53, 19 мар 16 / Спорт 25 2092 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Треньорът по конен спорт Георги Ангелов е навъртял над 30 години работа на Хиподрума в Шумен и е от хората, които имат шанса да правят всекидневно нещо, което им доставя удоволствие.

Георги разказва, че за първи път се качил на кон като ученик,  по този спорт го запалил треньор, който обикалял училищата в Шумен и набирал деца за спортното училище. Така случайната среща определила професията му. Станал състезател по конен спорт, после изкарал треньорските курсове в Националната спорна академия и започнал работа на Хиподрума.

„Усещането всеки ден да си с конете е невероятно. По цял ден сме в движение и сред природата, човек се разтоварва . Тренировките са всеки ден, при нас няма почивка, защото животните не почиват.

Всеки ден трябва да бъдат извеждани и обгрижвани. Конят не е машина, не е топка, не е предмет, който можеш да сложиш на стелажа и да го оставиш. Трябва да го тренираш поне по един час дневно”, разказва 51-годишният Георги.

Според  него няма лека дисциплина в този спорт, а зад успехите стоят много труд и часове упорита работа.

„ Трябва много любов и желание, няма как човек, който не обича животните да направи контакт с коня. Работата ме научи на търпение, на това да търся начин да го накарам  да изпълни командите. Майсторството е да се научиш да чуваш и да виждаш преди коня”, допълва треньорът.

По думите му, ездачът трябва да умее да се концентрира, да е търпелив и да има голямо желание за успех.

Треньорът разказва , че сега е много е трудно да се привлекат децата и младежите към конния спорт, защото те са непрекъснато пред компютрите. Идват на Хиподрума, обикновено след като са гледали демонстрации, но при най-малката трудност бързат да се откажат. Седемгодишният му син сега също тренира, но още не е решил дали ще наследи професията.

Човек може да се научи да язди на всякаква възраст. Но най-лесно това става на 9-10 години. За да може детето поне една година да тренира, след това да тръгне по състезания и да скача на по-ниските височини между 90 см. и метър . След 14-годишна възраст вече скачат над 1.20 метра и дотогава младият ездач трябва да свикнал да контролира коня.

За да се популяризира у нас този спорт, решението е в промяна на финансирането, смята Георги. Сега клубът получава средства от общината по точкова система. С тях се покрива спортния календар, а всичко останало се плаща от собствениците на конете. А и за децата, които тренират ездата е скъпо хоби, изисква много средства.” Преди години боксовете не достигаха, сега конюшните ни са празни”, допълва Георги.

Той се гордее със спортните си успехи, сега се състезава с Алегра, която е собственост на лекарка от Бургас. Шестгодишната кобила от източно-българската порода е родена и отгледана в Хиподрума.

Преди 2 години Алегра станала шампион на България в обездка, а в прескачането се класирала седма. Кобилата от източно-българската порода е най-добра в дисциплините прескачане на препятствия и обездка, хвали я ездачът.

Сега Георги и Алегра се готвят за състезанията, които започват от 9 април. Предстоят турнири в Шумен, Русе, Велико Търново. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама