Стотици дойдоха на пазара за булки в Стара Загора

16:49, 19 мар 16 25 842 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици калайджии дойдоха на пазар за булки в Стара Загора днес. Той се провежда традиционно на Тодоровден.

Около обяд край Автогарата пристигнаха  набелени и начервени моми, предвождани от майки и бащи. Цели родове се събират за сгледата, за да одобрят жениха или младоженката. Повечето от бъдещите съпрузи се познават отдавна, но по традиция бракът трябва да бъде одобрен и от двете страни.

От няколко години пазарът се провежда в ограден частен терен, входът за който е левче. Това ядосва голяма част от сеирджиите, дошли да се насладят на хубави моми.

„Защо ще ни искат пари, ние нямаме”, кахъри се младеж с кожено яке и масивен ланец. От организаторите пък обясняват, че таксата е, за да се плати престоя в частния имот.

Набелените моми, скътани с най-новите се дрехи,  се разхождат напред-назад, сподиряни от подсвирквания и дюдюкания на намазани обилно с гел младежи. Те пушат и обсъждат девойките.

Пазарлъкът се води от възрастните. Макар че ромите отричат да се дават суми от порядъка на 30-40 000 лв., по стар обичай все нещо трябва да се даде. Сделката зависи от качествата на момата. Ако е хубава, работна и не се е женила досега, цената скача.

 „Дошла съм тук да си харесам някого, да се опознаем, още и дума не става за сватба”, пояснява мома от Северна България. Пристигнала е с родителите си с влака. Обяснява, че е завършила средно образование и се кани да учи по-нагоре.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама