С каба гайди и кушии отпразнуваха Тодоровден в Асеновград

18:38, 19 мар 16 25 530 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С шествие под звуците на каба гайди и традиционни кушии отбелязаха днешния празник Тодоровден в Асеновград и околните села.

Празникът в града започна с конно шествие от "Каварджията" през централния площад до параклис "Св. Тодор". Ездачите и конете бяха водени от гайдари от смолянския състав "100 каба гайди". На площад "Акад. Н. Хайтов" присъстващите бяха поздравени от възпитаниците на музикална школа "Станимака" с ръководител Севджан Рамадан и гайдарски състав "Големите гайди" с ръководител Стефан Янев.

На площада кметът на Асеновград Емил Караиванов поздрави лично всички ездачи и организаторите от сдружението по коневъдство и конен спорт "Цар Иван Асен II", които в знак на благодарност за дългогодишната подкрепа му връчиха статуетка с изображение на кон.

Традиционно десетки жители запалиха свещ и почетоха свети Тодор в едноименния параклис край Асеновград. Постен курбан бе приготвен и раздаден за здраве и благополучие.

Общо 15 ездачи се включиха в надпреварата с коне. Най-добър от тях се оказа Ангел Димитров с коня му Хипокомпас, втори финишира Зин със собственик Георги Рангелов, а почетното трето място зае младият Фарис, язден от Владимир Ангелов.

В дисциплината прескачане на препятствия победи Ивелина Богданова с жребец Сувенир. Тегленето на шейна с тежести победи Кайзер със стопанин Фарис Расим. А призът "Най-красив кон" отиде при Зоро на Фахри Идризов. Поощрителни награди бяха раздадени и на най-малките участници - Мелих Фейзи и коня Деска, както и на Нанси Сюлейман с кон Алф.

В традиционните кушии в село Конуш участие взеха 35 ездачи от Конуш, Избеглии, Козаново и Поповица. Най-силен се оказа конят на Георги Пилев от Поповица, на второ място остана Станислав Филипов от Конуш, а на трето - Иван Павлов от Поповица. Титлата най-красив кон грабна жребецът на Станислав Филипов, следван от коня на Силвия Николова и Георги Пилев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама