Благотворителен концерт и Musica Nova във фестивалната програма за 20 март

08:08, 20 мар 16 / Култура 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фестивалът Мартенски музикални дни предлага на публиката една изключително специална програма на днешния 20 март.

От 11 ч. в Доходно здание ще се състои благотворителният концерт в памет на именития русенски учител по химия Яким Петков. Прелюдии от Скрябин, Бах и Шопен ще бъдат поднесени с подобаващо вълнение от дъщерята на Яким Петков – пианистката Мариета Петкова.

Дарението на Мариета Петкова е за даровити деца на СОУ „Христо Ботев“, където е преподавал Яким Петков, както и за НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – училището, което през 1986 г. завършва Мариета Петкова. Тя е считана за един от най-автентичните майстори на пианото. Кариерата й започва с многобройни награди от различни конкурси. Още на 10-годишна възраст печели Голямата награда на Националния клавирен конкурс в България, последвана от редица други бележити отличия. Концертира из цяла Европа, Северна Америка и Япония най-вече със солови рецитали и като солист на прочути оркестри. На сцената на фестивала тя ще се изяви и втори път – на 24 март в тандем с цигуларя Веско Ешкенази.

От 19 ч. тази вечер в зала „Европа“ на Доходно здание ще бъде представен още един изключително стилен проект под надслов „Recordare” - Ансамбъл MUSICA NOVA и вокален ансамбъл GLI ACCORDATI, с диригент Драгомир Йосифов и солисти Ралица Ралинова (сопран), Надя Павлова (алт), Боян Василев (тенор), Петър Петров (бас), Галя Симеонова (сопран) и Стефани Кръстева (сопран).

Тази програма е и в памет на последния Голям в музиката на 20-тото столетие – Пиер Булез, и на Лазар Николов – за мнозина Учителят, този, който „написа“ една от най-важните страници от историята на съвременната българска музика и отвори път на редица свои пламенни последователи.

Ансамбъл Музика НоваУ обединява млади композитори, инструменталисти и диригенти. Ансамбълът концертира на почти всички реномирани подиуми в страната, добре познат е на русенската публика от участията си във фестивала. Имат широка изява и на сцените в чужбина. Ансамбълът редовно сътрудничи с БНР и реализира записи на новонаписани композитори. Постоянен диригент на състава е Драгомир Йосифов. Ансамбъл GLI ACCORDATI възниква спонтанно и засега има кратка история, но наситена с редица концерти из България. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама