Бум на варицела и скарлатина отчитат от Центъра за заразни и паразитни болести

09:07, 20 мар 16 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Наблюдават се два пъти повече случаи на варицела и около 20-30% повече на скарлатина. От началото на година случаите на варицела са с около 2000 повече, което е малко плашещо. Случаите на скарлатина са около 300-400 повече. Това каза в ефира на Нова телевизия директорът на Центъра по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев.

По думите му при децата варицелата протича доста по-бързо и безпроблемно, отколкото при възрастните.

„Ваксина за това заболяване вече има, но в много малко държави. Засега трябва да се натрупа още малко опит, тя да докаже своето действие и може би и ние ще я имаме”, обясни още той и уточни, че тази година е имало три пъти по-малко случаи на грип и около два пъти по-малко усложнения след него.

„Грипната епидемия тази година беше три пъти по-слаба в сравнение с предишни години, благодарение на това, че навреме се въвеждаха ваканции. Грипната епидемия е вече към края си”, заяви професорът.

Той подчерат, че в момента е периодът, в който трябва да се вземат мерки срещу вирусите, които се пренасят от кърлежите и комарите. 

„Много важно е тази година да се вземат ранни мерки срещу комарите. А именно да се напръскат водоемите, където има застоели води, където те се развъждат”, Тодор Кантарджиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама