Пролетта дойде в Добрич с ниски температури

09:09, 20 мар 16 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Астрономическата пролет настъпи у нас днес в 06:30 ч., съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Точно в 6:30 часа на 20 март настъпи астрономическата пролет в България. Това е моментът, в който слънцето, при видимото си движение по еклиптиката, пресича пролетната равноденствена точка и преминава от южната небесна полусфера в северната. Астрономически сезонът започва с пролетното равноденствие – около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември в Южното, и завършва с лятното слънцестоене – около 21 юни в Северното и 21 декември в Южното полукълбо, съобщава „Дневник”. На пролетното равноденствие денят е равен по продължителност на нощта, а след това дните започват да стават по-дълги.

В област Добрич пролетта идва с ниски температури – от 1 до 6 градуса, макар топлото време предходните седмици да накара дръвчетата да цъфнат. Бадемите в Балчик цъфнаха още в средата на зимния месец февруари, а в Добрич – в  началото на март. Първите предвестници на пролетта – щъркелите, долетяха в областта преди седмица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама