Барак Обама на историческо посещение в Куба

11:07, 20 мар 16 / Свят 25 251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Американският президент Барак Обама ще направи историческо посещение днес в Хавана. Последната визита на държавен глава на САЩ в Куба е била преди почти 90 години.

Затоплянето на отношенията между Съединените щати и Куба идва половин столетие след опита на ЦРУ да свали от власт Фидел Кастро- брата на настоящия кубински лидер Раул Кастро.

Посещението му ще бъде и кулминацията на започнали през 2009 г. усилия за подобряване на отношенията с региона. Новият подход на Обама беше да се предложи по-равностойно партньорство.

Въпреки критиките от страна на представители на Републиканската партия, които виждат одобрение за режим, нарушаващ човешките права, допитванията сочат, че повечето американци подкрепят възобновените дипломатически отношения. Така фокусът е върху промените, които включват падането на рестрикциите за пътуване до Куба и новите възможности за бизнеса.

За Вашингтон визитата е от особено значение като администрацията на президента изпраща ясен сигнал, че иска да остави в миналото Студената война. Преди година около посещението си в Панама, при което стисна ръката на колегата си Раул Кастро, Барак Обама заяви, че няма намерение да продължава битки, започнали още преди раждането му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама