Политическата истерия се превърна в норма, смята Томислав Дончев

11:28, 20 мар 16 / Политика 25 560 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Политическият скандал от последните дни между ГЕРБ и ДСБ няма пряко отношение към работната атмосфера в правителството, увери вицепремиерът Томислав Дончев. “Ритъмът и режимът в кабинета са изключително работни”, каза той пред БНР.

На ниво политически емоции ситуацията е съвсем различна. Това, което се случи не бих казал, че е нещо изненадващо и ново. Лошо е, когато политическата истерия се превърне в норма, което се случва последните седмици и месеци”, категоричен е Дончев.

“В политиката трябва да има сблъсък, критичен тон, дебат, но това е различно от перманентна политическа истерия, от това не печели никой – нито политическите сили, които се опитват да докажат всяка, че е по-добра от другата, най-малко печели гражданинът”, посочи той.

Запитан относно възможността за предсрочни избори, той заяви, че единствено ГЕРБ имат интерес от предсрочен вот, но “на нас се пада ролята да сме търпеливи и да крепим ситуацията такава каквато е”. “Предсрочните избори не са изгодни за страната особено сега”, категоричен бе Дончев.

Във връзка със нареждането на премиера Бойко Борисов за спиране на обществени поръчки, заместникът му заяви, че “тази практика, която се използва в момента, е безспорно необходима, но наред с това е и опасна, доколкото натоварва политическото ръководство с едни свръхочаквания”.

Утре на някой няма да му хареса някаква процедура по някакви негови съображения, и ще има натиск към съответния министър или към ръководител на дадено ведомство или към министър-председателя да спре поръчката и затова подобна практика е до голяма степен необичайна, обясни той. И препоръча администрацията да си върши работата и когато има нещо нередно в обществените поръчки, да реагират.

“Фокусът на усилията ни е да открием грешките не когато са се случили, а преди да се случат, защото тогава няма щета. Освен това дисциплиниращият ефект е много по-силен”, увери Дончев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама