Нов вид телефонни измами и куриозни престъпления е разкрила прокуратурата

12:13, 20 мар 16 25 796 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нови схеми за телефонни измами разкриха от Софийската окръжна прокуратура. Най-новата мода сред измамниците е да лъжат, че са заболели с вируса "Зика", или че са пострадали след инциденти от взрив или пожар. От окръжната прокуратура заявяват, че все повече "ало" измамниците обясняват на жертвите си, че имат съдействие от полицията, като дори в разговора се включва и трето лице, което се представя за полицай.

Измамниците искат съдействие от жертвите си за разкриване на "ало" измама

"Една от последните телефонни измами, които разкрихме беше случай, в който възрастният човек е уведомен, че е жертва на телефонна измама от самите измамници. След това убеждават човека, че може да съдейства за хващането на изманиците, но това може да стане с предлагането на солидна сума за полицията. Дори се случва и да му върнат част от сумата, за да го убедят, че са полицаи и парите ще се използват за разследването", разказаха от районната прокуратура на извънреден брифинг.

От прокуратурата се похвалиха, че са разкрили и пет случая на извършени престъпления, които определиха като куриозни. Първият е от 17 март. Четирима мъже от Своге решават да отвлекат свой съгражданин, защото преди месец бил продал имот и имал пари в банка.

Опит за отличане като в екшън филм

Сюжетът на отвличането обаче изглежда като сценарии от екшън филм. Четиримата убеждават мъжа, че са му намерили работа в София. Двама от тях го качват на микробус, за да дойдат в столицата и да го срещнат с бъдещия му работодател. На път обаче другите двама от групата, маскирани като служители на реда с камуфлажни дрехи, пресичат пътя на микробуса и заявяват, че провеждат акция. Качват мъжа в колата си и тръгват към София, като му обясняват, че трябва да изтегли 2000 лв. Мъжът обаче се усеща, че всичко, което се случва е измама. Спирайки в столичен мол, за да изтегли парите, той успява да се отскубне от похитителите си и се свързва с полицията. Четиримата мъже са задържани.

Затворник изнудва жена по Фейксбук

Другият куриозен случай, който Софийската районна прокуратура е разкрила е за изнудване. Мъж се свързва с жена в социалните мрежи като ѝ обяснява, че е полицай в затруднено финансово положение. Започва кореспонденция между двама, като в един момент той започва да моли жената да му прати пари. Тя започва да му праща записи, като някои от тях са били за над 1000 лв. В един момент обаче жената се усъмнява и спира да изпраща пари, в следствие, на което изнудвачът започва да я заплашва. Жената сигнализира на органите на реда, които правят проверка. Оказва се, че изнудвачът е затворник, който излежава присъда. При проверка на килията му са намерени няколко сим карти и телефонен апарат, който затворникът криел, като го държал съшит в бельото.

Опит за убийство след свада между две ромски фамилии

От прокуратурата водят следствие и срещу двама автокрадци от Ихтиман. Задържани са и няколко души за опит за убийство в село Трудовец. След скандал между ромски фамилии дете е постъпило с тежки наранявания в столичната „Света Анна“, но без опасност за живота. След свадата тежко са пострадали още няколко души, които също са настанени в болница. От районната прокуратура обясниха, че скандалът между двете фамилии бил заради жена.

Службите на реда са осуетили и телефонна измама в село Скравена, където на възрастна жена са били поискани 3000 лв., под предтекст, че неин близък бил заразен с вирусът „Зика“ и му трябвали лекарства.

От прокуратурата обясниха, че започват масирана акция срещу телефонните измами. Те отправиха апел към хората, при всяко съмнение за престъпление или измама да сигнализират на телефон 112.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама