Съдят двама полицаи за лъжесвидетелстване

12:34, 20 мар 16 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във Варненския районен съд днес тръгва делото срещу вече бившите общински полицаи  Илиян Танев и Йорданка Манушкина. Те ще отговарят по обвинения за лъжесвидетелстване по делото срещу варненския бизнесмен Лъчезар Братоев, когото задържаха в началото на февруари 2014 г. след спор за паркиране в Морската градина.

Братоев, който тогава опитал да спаси от акт млада дама с кола, като се позовал на решение на Върховния административен съд по казуса с достъпа на автомбили в местността Салтанат, бил откаран в ареста на Второ районно управление на полицията. Впоследствие бе обвинен в хулиганство и съпротива на орган на властта, но съдът го оправда благодарение на видеозапис, доказващ поведението му в диалога с Манушкина и Танев , които му щракнали белезниците.

Двамата свидетелстваха, че бизнесменът им отправил ругатни и закани, а на Манушкина –и неприлични предложения. В хода на шестте заседания по делото един от свидетелите – колега на двамата полицаи, се отрече от първоначалните си показания и пожела да бъде разпитан повторно.

След произнасянето на оправдателната присъда случаят бе коментиран и в телевизионното предаване „Господари на ефира“. По-късно прокуратурата обвини 33-годишния Танев и 29-годишната Манушкина, че устно съзнателно са потвърдили неистина при разпитите си като свидетели в два отделни случая – на 2 срещу 3 февруари 2014 г. пред разследващ полицай и на 24 февруари същата година – пред съдия от Варненския районен съд.

Повдигнато им е за лъжесвидетелстване при продължавано престъпление, за което законът предвижда до 5 г. затвор. Танев вече е уволнен дисциплинарно, а Манушкина изпреварила уволнението си с постъпване на служба в Гранична полиция. След внасяне на обвинението оттам и срещу нея е започнала дисциплинарна проверка.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама