Ненчев е вреден за националната ни сигурност, убеден е Първанов

13:44, 20 мар 16 / Политика 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Ако президентът от време на време създава рискове за сигурността, то нашият министър на войната формира системно заплахи за сигурността на страната. По-слаб и по-вреден министър на отбраната в новата българска история не сме имали".

Тази оценка за Николай Ненчев даде президентът (2002 - 2012 г) Георги Първанов във Велико Търново по време на дискусия "Президентът - гарант или риск за националната сигурност", инициирана от АБВ.

Той изрази мнение още, че решенията на Консултативния съвет по национална сигурност при държавния глава трябва да бъдат със задължителен характер. „Съветът трябва да се подготвя по-добре и обстойно, преди провеждането на всяко едно заседание, но по-важното сега е да се опитаме да променим закона. Сега КСНС има правомощия да гласува единствено становища, които нямат законов статут. Трябва да работим в посока да променим този факт. Съветът трябва да може да приема решения, които да имат силата на закони", заяви Георги Първанов.

Лидерът на партията коментира и споровете около това дали армията ни трябва да бъде професионална или наборна като подчерта, че държавата трябва да намери начин да компенсира липсата на военно обучение при младите хора. По думите му обаче връщането към наборната служба ще е неефективно. „Моята позиция по отношение на професионализацията на БА е била и винаги ще бъде категорично „за“. Връщането към наборна армия обаче би било не само непосилно скъпо, но и неоправдано от гледна точка на изискването за висока боеспособност на въоръжените ни сили“, казва той.

Според Георги Първанов държавата, включително следващият президент в ролята му на главнокомандващ, трябва да работят за допълнителна мотивация на българските военни и за престижа на професионалната ни армия. По думите му именно липсата на мотивация е и основната причина за недокомплекта на войската ни. В тази връзка той бе категоричен, че е недопустимо армията ни да бъда изграждана като че ли ще служи единствено за мисии в чужбина. Както и че участието ни в международни мисии и в НАТО трябва да бъде на принципа на равнопоставеността.

„Не приемам това, което се наложи като тенденция министри, които си нямат идея от военна служба, от военни работи да обещават някъде по световните столици контингенти и идват тук и тогава да почват да се разписват съответните аспекти по това участие. Не искам да коментирам голямата тема за това, че ние не може да изграждаме армия, чиято единствена функция се свежда до това да участва в мисии в чужбина. Както се видя сега това деформирано отношение към задачите на БА ще рефлектира върху готовността ни за посрещане на предизвикателства по българската граница.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама