ПМГ „Иван Вазов” в Добрич спечели посещение в Европарламента

14:37, 20 мар 16 25 707 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отборът на ПМГ "Иван Вазов" – Добрич, спечели дата за посещение на Европарламента в Страсбург на 7 октомври. Звездният отбор на гимназията извоюва правото на 24 ученици на възраст между 16 и 18 години, да посетят парламента и да се почувстват като евродепутати за 1 ден.

Тимът от Добрич спечели регионалното състезание „Евроскола“ за средни училища от областите Добрич, Търговище и Шумен. То бе организирано от Информационното бюро на Европейския парламент в България, със съдействието на Европа Директно-Шумен. Състезанието се състоя в Шумен на 19 март в актовата зала на Педагогическия факултет на ШУ „Епископ Константин Преславски”.

За състезанието бяха записани 8 отбора от ученици на възраст 16—18 години. Отборите се състоят от 5-ма ученици, ръководени от един учител. Преподавателите не могат да участват в самото състезание и да се намесват в подготовката и представянето на учениците си по време на състезанието. Въпросите в състезанието са по текущи теми от национален и европейски интерес. Всеки отбор изтегля тема, подготвя се и прави изложение на темата на български език, след което участник от отбора я представя на един от работните езици на ЕП -  английски, немски, френски. Следва размяна на въпроси и отговори с журито.

Журито оценява уменията въз основа на няколко критерия – познаване и интерпретация на фактите, умения за извеждане на теза, креативно мислене, умения за презентация и комуникация, умения за работа в екип, добро владеене на езика. Ръководител на журито бе Теодор Стойчев - и.д. ръководител на Информационното бюро на ЕП в София.

Отборите, класирани на първите места, получиха дати за участие за своите училища в програма „Евроскола“ в гр. Страсбург (Франция) през 2016 г. Победителите печелят участие не само за себе си, а за група до 24 участника и 2 придружаващи преподаватели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама