Пловдивчанка се прехранва с… усукване на балони (снимки)

15:36, 20 мар 16 / Любопитно 25 649 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Често хората, които вече са пораснали, си спомнят с носталгия детството. А един от любимите спомени на порасналите в минало деца е цирка. Там можеха да се видят едни странни артисти, които прибираха продълговати балони в странни и необичайни фигури. Сега всеки може да се научи на това вълнуващо занимание. Една от големите майсторки в Пловдив е Славена Адамова, която е професионална актриса. 

"Идеята за балоните дойде без да искам. Преди 5 години моя братовчедка ме помоли да й направя украса за сватбата. Дотогава никога не бях пипала балон. Купих 8 пакета , което е  800 балона и една ръчна помпа.  Затворих се в ресторанта от сутринта и нищо не разбрах от сватбата. 800 балона ги надух на ръка, а накрая дори кръв ми течеше от ръката", спомня си с усмивка Славена Адамова. Направените фигури от цветя ги показала на тогавашната си шефка, а по-късно се отделила. Първоначално семейството й реагирало странно, сега я подкрепят във всичко. 

"Балона си балон, но когато работа е свършена с качествени материали,  фигурите издържат близо 4 месеца", казва жената, в която детето живее още.

Уточнява, че има два вида балони-дълги, от които клоуните правят мечове, животни и кръгли.  "За да правиш фигури основното е талант и въображение. Ръцете ти вързани ли или пък ако са две леви, не става, даже да имаш въображение. Трябва ръчичките да могат да питат, а главата да работи", категорична е Адамова.  

Дори  неусложнени фигури от балони превръщат един обикновен интериор в приказка, разказва тя. Обикновено  моделирането се  разделя на два вида. В първия случай се работи с един балон, от който са създадени невероятни композиции, а при втория вариант се използват  различни по цвят, размер и текстура балони, от които се получава обща фигурка.

"Децата най-много искат весели фигури, при сватбите сърцата са навсякъде", обобщава пловдивчанката. И издава най-голямата тайна-балоните трябва да са надути еднакво, а от най-голямо значение е връзването им.

"Всичко зависи и от хората срещу теб, ако са намусени и угрижени  балоните са пукат. Едно цвете, което правя с вързани очи, дори и то не се получава", допълва Адамова отново с усмивка.

Сериозните дизайнери с балони отдавна са се преминали от малките фигурки и примитивни животинки до множество произведения на изкуствата - прекрасни скулптури ,  трудни композиции, дори може да попаднете на модели на дрехи, които са изработени от балони.

"Цветето е фигурата за начинаещите, дори животинките са по-сложни", казва тя и за секунди моделира весела и цветна фигура.

Замисляла се е колко балона е надула, но не може да направи сметка.  " Имало е сватби, когато отивам с голяма чанта по 30 пакета, това са 3 хиляди балона, а накрая си тръгвам само с помпата", споделя Славена.

 Любите й клиенти са децата, защото са най-искрени. "Момчета искат мечове, а от по-големите фигури герои като Спаидърмен, Батман, Костенурките Нинджа. Момичетата искат пеперуди, цветя или крила, които им слагаме на гърба и с тях приличат на ангели" , допълва пловдивчанката.

Отплатата за положения труд са греещите детски очи.

За финал е лесно-в моделирането на фигури от балони има космически полет на фантазия, а може би и малко ....магия. Защото реално хората като Славена придават форма на въздуха.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама