Начало на стрес тестовете на банките в България

15:55, 20 мар 16 25 662 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
БНБ стартира тестването на банките в България. Резултатите ще станат ясни през есента, съобщава бТВ. Прегледът ще бъде направен според Европейския банков надзор. Първата стъпка е оценка на активите, както и издръжливостта на банките при теглене на влогове. Очаква се след като бъде направена проверката спокойствието в системата да бъде възстановено.

Бащата на валутния борд у нас, Стив Ханке, коментира, че в момента банките ни са по-стабилни, отколкото при колапса на КТБ, а несигурността идва от това, че отговорностите в България се прехвърлят. Ханке успокои вложители като обясни, че ако някоя банка не премине тестовете тя ще трябва да изпълни определени условия, за да бъде оздравена.

„Българите власти по принцип не поемат отговорност. Обичат да прехвърлят отговорността – в случая – на Европейския банков надзор, вместо да регулират банките на национално ниво, нещо което смятам че трябваше да направят“, казва проф. Ханке и допълни, че това е накарало хората да си мислят, че БНБ не е знаела какво прави или вероятно е корумпирана и сега топката се прехвърля към регулаторния режим на ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама