Варненци стягат маски и костюми за пролетния карнавал

16:13, 20 мар 16 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненският карнавал - пролетен празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия, ще се проведе следващата събота за втора поредна година. Организатори отново са общинските дирекции „Образование и младежки дейности ” и „Култура и духовно развитие”, които от миналата година са амбицирани да възродят най-значимото събитие в града в периода след Освобождението. 

Карнавалът ще започне от 15 ч. на 26 март. Пред катедралния храм „Св. Успение Богордично съставите и индивидуалните участници в празника ще представят подготвените маски и костюми. Около 16,30 ч. те заедно със зрителите ще дефилират по бул. „Мария Луиза”. Шествието ще премине край сградата на община Варна и по бул. „Сливница“ и ще стигне до централния вход на Морската градина. Там ще бъдат наградени победителите в конкурсите за маски и костюми. Предвидени са концертна програма, забавни игри, атракциони.

В конкурсната програма на карнавала могат да се включат индивидуални участници и групи, които ще се състезават с автентични или изработени от тях маски и маскарадни костюми, представящи герои от местния, националния и чуждестранния обреден фолклор, маска и костюм от различните етнографски области и на различните етноси. Ще има и конкурс за пресъздаване на герои от приказки, книги, филми и комикси.

Специализирано жури ще оценява участниците по красота и колорит на маската, оригиналност на изработката, артистичност при представянето.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама