Предлагат за почетен гражданин на Шумен военен, отказал да предаде оръжието си на Червената армия

17:02, 20 мар 16 25 489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предложение званието „Почетен гражданин на гр. Шумен“ да бъде дадено на подпоручик Петър Петров е внесъл в Общинския съвет съветникът от ВМРО Деан Станчев.

Той обясни, че то е отправено от инициативен комитет, оглавен от полк. доц.доктор Джордж Савов.

На 9 септември 1944 г. подпоручик Петров отказва да предаде оръжието си на съветската армия, която обезоръжава българските военни. С думите: „Български офицер никога не предава оръжието си”, подпоручик Петров се прострелва в дясното слепоочие и умира.

Сред мотивите се Деан Станчев посочи, че подполковник Петров е истински патриот и не трябва да се забравя.

Той е осъзнал, че преддаде ли оръжието си – предава всичко, каза обшинският съветник от ВМРО и добави, че военният трябва да бъдат пример за подражание.

Деан Станчев обясни, че преди месеци отново е имало такава идея, която оабче за съжаление не се е реализирала. Той обясни, че ВМРО са запознати с историята и желанието за подобно отличаване.

Обсъждали сме го доста пъти и с общинския съветник от гражданската квота на ВМРО Радослав Узунов, който също е в инициативния комитет, каза Станчев.

От биографичната справка, приложена към докладната става ясно, че подпоручик Петров е роден в семейството на опълченеца от второто опълчение Добри Петров.

Живял е на пл. Оборище 19. Къщата е запазена до днес. Завършва Шуменска Мъжка гимназия „Васил Друмев” 1916 – 1921 г.

Като изявен спортист той постъпва в Академията за физическо възпитание в Будапеща. След завършване на Академията през 1934 г.  става преподавател в Учителски институт „д-р Петър Берон”  Шумен по „Телесно възпитание”.

Той обучава шуменските кавалеристи на гимнастика върху движещ се кон, което е било много важен елемент от тяхната подготовка. На 9 септември 1944 г. е назначен за Дежурен по ескадрон. На същата дата започва разоръжаването на българската армия от съветските войски. Към края на деня всички офицери и войници, които са в района на 10-и конен полк са разоръжени. Подпор. Петров отказал да предаде оръжието си и се се прострелва в дясното слепоочие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама