Ветеринарната и аграрната гимназии в Добрич стават общински училища

17:10, 20 мар 16 25 482 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. Д-р Георги Павлов“ и Професионалната гимназия по аграрно стопанство да променят статута си от държавни в общински училища, считано от 1 август предстои да реши Общинският съвет на следващото си заседание.

Двете учебни заведения са държавни професионални училища, финансирани от Министерство на земеделието и храните. Съгласно Закона за предучилищното и училищното образование(ЗПУО),считано от 01.08.2016 г.,заварените до влизането на закона в сила професионални гимназии, финансирани от Министерството на земеделието и храните стават общински.

В тази връзка е получено писмо в Общината от Министерството на земеделието и храните до кмета на Добрич и до председателя на Общинския съвет с указание да бъдат запознати общинските съветници с изискванията на Закона и да бъде взето решение за преобразуването на училищата от държавни в общински, за промяна на финансиращия орган и за придобиване на имотите, предоставени на учебните заведения.

В Професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Проф. Д-р Георги Павлов“ се обучават 124 ученика дневна форма на обучение и 6 ученика по самостоятелна форма на обучение по специалността „Ветеринарен техник“. За учебната 2016/2017 г. се предвижда разкриване на допълнителни специалности: „Контрол по качеството на храни и напитки“ и „Еколог“.

        Училището подготвя специалисти, необходими за нуждите на региона и областта. В тази насока ПГВМ „Проф. д-р Георги Павлов“ е необходима за устойчиво развитие на общината и областта.

В Професионална гимназия по аграрно стопанство се обучават 173 ученици дневна форма на обучение и 17 ученика по самостоятелна форма на обучение, по следните професии и специалности: професия „Техник на селскостопанската техника“, специалност „Механизация на селското стопанство“; професия „Фермер“, специалност „Земеделец“; професия „Агроеколог“, специалност „Агроекология“; професия „Икономист“, специалност „Земеделско стопанство“.

Училището подготвя специалисти, необходими за нуждите на региона и областта. В тази насока ПГАС е необходима за устойчивото развитие на общината и областта.

Предвижда се с решението си Общинският съвет да даде съгласие имотите, предоставени на двете гимназии безвъзмездно да се придобият от Община град Добрич.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама