На 13-15 години учениците в Добрич опитват за първи път алкохол

18:34, 20 мар 16 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-често учениците в град Добрич опитват първото си питие алкохол  между 13- и 15-годишна възраст, като най-предпочитаният алкохол е бирата – от 64,7 % от децата. Обезпокоително  е, че 64 % заявяват, че поне веднъж им се е случвало да се напият. Това сочи социологическо проучване сред учениците от  ІХ-и до ХІІ-и клас в 15 училища на територията на град Добрич. Негова основна задача е била да се изследва здравното поведение, оценките и нагласите по отношение на употребата на психоактивни вещества сред учениците в града. Проучването е обхванало 1289 ученици от ІХ-и до ХІІ-и клас в 15 училища в 64 паралелки. Според проучването, 14,8 % от учениците в Добрич са склонни да вземат някакво лекарство, за да постигнат временен ефект, като 5 % са го правили вече. Повече от половината ученици (58,0 %) обаче не са склонни да го направят.

Близо 3/4 от учениците от град Добрич знаят какво е марихуана, а над 2/5 – какво е хероин, кокаин, екстази, амфетамини, хашиш и ганджа. По-малка е информираността им за това какво е хашиш, анаболни стероиди и LSD. В най-малка степен те познават метадона, кодеина и пико.

Според 72,6 % от учениците в град Добрич има връстници от тяхното училище, които вече са опитвали някакъв наркотик. Само 5,4 % твърдят, че няма ученици от тяхното училище, които вече са опитвали някакъв наркотик. Около 1/5 пък се затрудняват да дадат отговор на този въпрос.

1/3 от учениците в град Добрич заявяват, че са употребявали някога в живота си марихуана, като актуалната употреба (т.е. в рамките на последните 30 дни преди анкетата) на това вещество е 14,0 %. Сравнително висока е употребата и на стимуланти някога в живота – амфетамини (8,6 %), екстази (4,7 %) и кокаин (3,8 %).

Във връзка с първата употреба на някое от веществата учениците посочват най-често следните причини: от любопитство и за удоволствие, а също и за да се откъснат от действителността, от скука и за да бъдат приети от другите (групата, компанията). Само 1,4 % от анкетираните ученици твърдят, че са били принудени от други, за да извършат първата си употреба.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама