Библиотеката в „камертона” на „Мартенски музикални дни”

18:54, 20 мар 16 / Култура 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русенската библиотека бе домакин на среща в рамките на Международния фестивал „Мартенски музикални дни”, съобщиха от културния институт.

Докторантът от Института за изследване на изкуствата при БАН Иван Янакиев представи темата „Концертният строй при ла = 432 Hz и ла = 440 Hz“. Той проследи как в Европа и в САЩ се е развивал през годините т.н. „музикален стандарт”, определящ абсолютната височина на тона ла, по който се настройват музикалните инструменти. Хронологията на спора за най-точната идентификация и стандартизация на тон „ла = 432Hz” или тон „ла = 440Hz” започва още в средновековието и продължава до наши дни. По време на своята лекция гостът си послужи с много примери, за да докаже тезата си, че светът все още не разполага с официален сертификат за стандартен тон, по който да се приравняват всички музиканти.

През последните 20 години в Италия отново се възражда идеята за връщане на по-ниския музикален строй „ла = 432Hz.” През 1988 г. музиканти от различни държави се подписват под официална петиция за приемане на този стандарт, който се нарича още и „италиански”. Сред радетелите на неговото установяване са световноизвестни музиканти като Рената Тебалди, Пиеро Капучилли, Джанандреа Гаваценни, Лучано Павароти и много други.

Темата на срещата бе интересна за русенската публика и предизвика полезен диалог, защото акустичната страна на музикалното изкуство е по-рядко обсъждана днес. Според Иван Янакиев, спорът по въпроса за музикалния стандарт и неговата съвременна интерпретация обогатаява досега ни с музиката, която е повод през тези мартенски дни Русе да бъде музикалната столица на България. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама