500 каналджии с 5000 мигранти е хванало МВР за една година

20:53, 20 мар 16 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
При опит за незаконно превеждане през границата на България са задържани 4954 граждани на трети страни (от Сирия - 2029, от Ирак - 1718, от Афганистан - 1069, от Пакистан - 59, и др.). Това става ясно от писмен отговор на вътрешния министър Румяна Бъчварова до депутата от РБ Антони Тренчев. Най-високата активност при кандалджиите е на вход през българо-турската граница и на изход към Сърбия и Румъния, се разбира от обяснението на вътрешния министър.

В отговора се казва още, че 507 каналджии са привлечени под наказателна отговорност в качеството им на обвиняеми през 2015 г. В Главна дирекция “Гранична полиция” са регистрирани 569 заявителски материала за каналджийска дейност и са проведени общо 408 бр. разследвания (досъдебни производства).

Според обясненията на Бъчварова противодействието на каналджийството става чрез обмяна на оперативна информация с прителски страни и взаимодействие между МВР и прокуратура. Тя акцентира и на завишеният размер на глобите и наказанието за лишаване на свобода при извършване на каналджийска дейност с промените в Наказателния кодекс от края на 2015 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама