Неизправните асансьори у нас са почти 80 000

23:00, 20 мар 16 25 623 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 80 000 асансьора продължават да са в много лошо техническо състояние въпреки идеите на Министерството на икономиката да подобри контрола върху всички анасьори, които да влязат и в общ регистър. Това сочат данните на Асоциацията на асансьорните техници.

Шефът на организацията Валентин Маринков коментира, че причината е в липсата на желание от страна на институциите да се справят с проблема, предаде "Сега". Според него решениет на проблема е в приемането на мерки от страна на министерството и контролните органи и в повишаването на таксата за поддръжка.

От асоциацията сочат, че асансьорите проиведени преди 1990 г. са амортизирани и не отговарят на европейските изисквания за безопасност. По документи някои от тях се водят технчески изправни, но всъщност имат проблеми. Редица асансьори нямат монтирани предпазни съоръжения, като автоматична врата, претоварващо устройство или щит, който да предпазва от падане в шахтата. 

Валентин Маринков обясни, че от асоциацията заедно със сдружението на производителите и вносителите на асансьорна техника са изготвили програма за обезопасяване на съоръженията. От родните институции обаче няма реакция по програмата, а от европейското представителство са заявили, че това е отговорност на всяка отделна членка на ЕС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама