Обявяват присъдата на украинския пилот Надежда Савченко

07:27, 21 мар 16 / Свят 25 240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В понеделник или най-късно вторник се очаква Донецкият съд на Ростовка област да произнесе просъдата срещу украинския пилот Надежда Савченко, обвинена в съучастие в убийство.

По-рано този месец съдия по делото обяви, че съдебно решение по казуса на военнослужещата ще бъде произнесено на 21 и 22 март.

Украинският военен пилот бе задържана през 2014 година по обвинение, в убийство на двама руски журналисти в Луганск, както и за незаконно прекосяване на границата на Русия. Прокуратурата поиска 23 години затвор в колония и глоба от 100 хиляди рубли.

В последното си изказване пред съда Савченко определи процеса като политически и започна гладна стачка в знак на протест, която по-късно прекрати по молба на украинския президент Петро Порошенко.

Тя отрича да е виновна за смъртта на двамата руски журналисти, загинали през 2014 г. при обстрел в украинската Луганска област. Руското следствие твърди, че украинската военнослужеща е коригирала артилерийския обстрел, под който попаднали журналистите.

Защитата на Савченко казва, че тя е била пленена преди обстрела и е била откарана насила в Русия.

По-рано за освобождаването й призоваха председателят на Европейския съвет Доналд Туск и американският вицепрезидент Джо Байдън. И двамата лидери определиха процеса срещу военнослужещата като „несправедлив“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама