Президентът на САЩ Барак Обама пристигна на историческа визита в Куба

07:45, 21 мар 16 / Свят 25 231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Американският президент Барак Обама пристигна вчера в кубинската столица Хавана на историческо тридневно посещение, кулминация на процеса на сближаване между САЩ и Куба, започнал преди около година, предадоха световните агенции. 

Президентският самолет "Еър форс уан" /"Боинг 747-200"/ се приземи на международното летище "Хосе Марти" в кубинската столица в 16.18 часа местно време или 20.18 ч по Гринуич, предаде ДПА.

Президентът на САЩ е придружаван от първата дама Мишел Обама и двете им дъщери - Саша и Малия, както и майката на Мишел Обама, Мариан Робинсън.

"Как си, Куба?" написа Обама на испански в Туитър, секунди след кацането на самолета в Хавана, предаде Франс прес. "Току-що кацнах, нямам търпение да се срещна и да чуя кубинците", добави той.

Семейство Обама беше посрещнато на летището от кубинския външен министър Бруно Родригес и други официални лица. Малко по-късно Обама се срещна със служители на посолството на САЩ в Хавана, но поради дъждовното време срещата се състоя не в посолството, а в хотел "Мелия Хавана", предаде ДПА.

"Това е историческа визита и историческа възможност", заяви президентът пред американските дипломати. Той припомни първото посещение на американски президент в Куба - това на Келвин Кулидж през 1928 година. Тогава "президентът Кулидж пристигнал на борда на боен кораб и му отнело цели три дни да стигне до тук, а на мен - само три часа", каза Обама.

"Наличието на посолство на САЩ  в Хавана означава, че ние можем по-ефективно да развиваме нашите общи ценности и интереси, да разбираме по-добре безпокойствата на кубинския народ", добави още президентът. Обама подчерта, че визитата му е "само първата стъпка" в новите отношения с Куба.

Официалната част от визитата на американския президент започва в понеделник, когато той ще се срещне с кубинския си колега Раул Кастро, а във вторник ще направи обръщение към кубинския народ, което ще се излъчи по държавната телевизия. 

От Куба президентът на САЩ Барак Обама ще замине на посещение в Аржентина. 

Посещението на Барак Обама на островната държава е историческо. Това е първата визита на действащ американски президент в Куба от 88 години. Двете страни, които са врагове от времето на Студената война, възстановиха дипломатическите си отношения миналото лято след обявеното през декември 2014 година изненадващо "размразяване" на връзките помежду им. 

Източник: БТА

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама